1/11
Potrawy z makaronem - najlepsze przepisy naszych...
fot. fot. pixabay

Potrawy z makaronem - najlepsze przepisy naszych Czytelników! Kliknijcie w galerię i zobaczcie, jakie dania z można przygotować.

2/11
Makaron spaghetti a la carbonara z boczkiem, pieczarkami i...
fot. Fot. Katarzyna Skuta

Makaron spaghetti a la carbonara z boczkiem, pieczarkami i tartym parmezanem

Składniki
15 dag wędzonego boczku
10-15 dag pieczarek
mała śmietana 30-proc.
żółtko
sól, pieprz
makaron spaghetti (ok. pół opakowania)
tarty parmezan

Wykonanie
Nastawić wodę na makaron i ugotować go zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Boczek pokroić w drobną kostkę, smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Gdy już się podsmaży, dodać drobno pokrojone pieczarki.
Dodać sól i pieprz. Smażyć aż odparuje woda z grzybów. Na patelnię wlać śmietanę 30-proc., mocno podgrzać. Rozbełtać żółtko w osobnym naczyniu. Zmniejszyć ogień pod patelnią i powoli lać żółtko intensywnie mieszając.
Polać sosem makaron, posypać serem. Podawać od razu.
Przepis Katarzyny Skuty

3/11
Szybka zapiekanka makaronowa a la pizza...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Szybka zapiekanka makaronowa a la pizza

Składniki
150 g makaronu, np. casarecce, penne
300 g mielonego mięsa wołowego
2 ząbki czosnku
150 g żółtego sera
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
jajko
150 g pieczarek
kilka różyczek ugotowanego brokuła
ok. 8 małych pomidorków, np. koktajlowych
sól, pieprz
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i połączyć z przecierem pomidorowym i jajkiem. Wyłożyć na formę do tarty. Posypać odrobiną drobno startego żółtego sera. Mięso połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wyłożyć na makaronowy spód. Na połowie „pizzy” ułożyć ugotowane w osolonej wodzie różyczki brokuła, a na drugiej podpieczone na rumiano pieczarki. Pomidorki pokroić na pół i ułożyć na wierzchu, pomiędzy brokułami i pieczarkami. Całość posypać resztą żółtego sera. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni około 40 minut.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga Kuchnia w czekoladzie

4/11
Pełnoziarnisty makaron wstążki z tuńczykiem...
fot. Fot. archiwum

Pełnoziarnisty makaron wstążki z tuńczykiem

Składniki
400 g makaronu wstążki pełnoziarnistego
800 g dojrzałych pomidorów
100 g cebuli 3 ząbki czosnku
250 g tuńczyka w sosie własnym
200 ml śmietany
10 g natki pietruszki
10 g koperku
10 g bazylii
sól, pieprz

Wykonanie
Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami producenta. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć razem z pokrojonymi w paski pomidorami. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i zalać wszystko śmietaną. Kiedy sos zgęstnieje do konsystencji kwaśnej śmietany, dodać do niego tuńczyka i posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przepis Piotra Ceranowicza

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

LOTTO SuperLIGA tenisa zmienia format. Nowe zasady w nowym sezonie

LOTTO SuperLIGA tenisa zmienia format. Nowe zasady w nowym sezonie

"Świątkomania" także poza granicami Polski. "Dopiero teraz zaczynam rozumieć"

O TYM SIĘ MÓWI
"Świątkomania" także poza granicami Polski. "Dopiero teraz zaczynam rozumieć"

ChatGPT zdaje maturę z polskiego. Jak poradził sobie z pytaniami?

ChatGPT zdaje maturę z polskiego. Jak poradził sobie z pytaniami?

Zobacz również

Koniec procesu kanibala! Jakiej kary żąda prokurator?

Koniec procesu kanibala! Jakiej kary żąda prokurator?

"Świątkomania" także poza granicami Polski. "Dopiero teraz zaczynam rozumieć"

O TYM SIĘ MÓWI
"Świątkomania" także poza granicami Polski. "Dopiero teraz zaczynam rozumieć"