5/11
Makaron spaghetti ze szparagami i jajkiem w koszulce...
fot. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Makaron spaghetti ze szparagami i jajkiem w koszulce

Składniki na 3 porcje:
250 g makaronu spaghetti
12 sztuk szparagów
3 jajka
ocet
sól, świeżo mielony pieprz
parmezan

Wykonanie
Do trzech sporych garnków wlać wodę i zagotować ją. Gdy woda zacznie wrzeć do jednego z garnków wrzucić makaron. Wodę oczywiście posolić.
Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końcówki, Pokroić na mniejsze kawałki. Na 4 minuty przed końcem gotowania makaronu do drugiego garnka wrzucić przygotowane szparagi i trochę soli. W trzecim garnku przygotować jajka w koszulkach: do gotującej się wody wlać łyżkę octu i wsypać 1/4 łyżeczki soli. Wymieszać wodę energicznie, tak aby w środku powstał wir. Właśnie w to miejsce wbić jajko, ja robię to bezpośrednio do wody, ale niektórzy najpierw wybijają je do miseczki i dopiero wlewają do wody. Jajka gotować około 3 minut, wyciągnąć łyżką cedzakową.
Makaron ułożyć na talerzu, dodać szparagi, a na wierzch ułożyć jajko. Posypać świeżo mielonym pieprzem i parmezanem.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

6/11
Makaron spaghetti z warzywami w sosie śmietanowo-serowym...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Makaron spaghetti z warzywami w sosie śmietanowo-serowym

Składniki
250 g makaronu spaghetti
1 cukinia
1 papryka czerwona
100 g pomidorków cherry
1 cebula
1 szklanka śmietany 30%
50 g sera żółtego
4 łyżki oliwy
oregano
sól, pieprz

Wykonanie
Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie.
Cukinię i paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych otworach.
Na oliwie zeszklić cebulę. Do cebuli dodać cukinię, paprykę i pomidorki cherry. Smażyć około 10 minut. Warzywa zalać śmietaną i dodać żółty ser. Dusić około 3 minut. Dodać ugotowany makaron spaghetti. Wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty. Potrawę doprawić do smaku oregano, solą oraz pieprzem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”

7/11
Szpinakowe tagliatelle z łososiem...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Szpinakowe tagliatelle z łososiem

Składniki 
1,5 szklanki mąki 
1 duża garść szpinaku 
1 jajko 
1/3 łyżeczki soli + odrobina do posolenia ryby
300g fileta z łososia  
2 łyżki oliwy z oliwek 
100ml śmietanki 30% 
4 łyżki pestek granata 
pieprz do smaku
 
Wykonanie 
Makaron. W przesianej na blat mące robimy wgłębienie, wbijamy jajko, solimy i dodajemy posiekany drobno szpinak. Siekamy całość, wyrabiamy dłońmi i wałkujemy. Cieniutkie ciasto kroimy maszynką lub nożem na szerokość ok 5-6mm. Gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Łososia myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy rybę, doprawiamy, podlewamy śmietanką i cały czas mieszamy aż do miękkości. Łączymy z makaronem i pestkami granatu, podajemy na ciepło.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

8/11
Makaron po chińsku z kurczakiem, bambusem, kiełkami i...
fot. Fot. Paweł Epler

Makaron po chińsku z kurczakiem, bambusem, kiełkami i grzybami mum

Składniki
podwójny filet z kurczaka
2 ząbki czosnku
kawałek korzenia imbiru
marchewka
pietruszka
pół selera
papryka czerwona
kawałek pora
cebula
garść dowolnych kiełków
garść pistacji lub orzeszków ziemnych – jeśli ktoś ma alergię, to pomijamy
pokrojone pędy bambusa (można kupić w zalewie)
grzybki mun (wcześniej trzeba zalać je wodą)
pół pęczka kolendry
makaron ryżowy lub sojowy
2 łyżki oleju
3 łyżki jasnego sosu sojowego
łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
łyżeczka przyprawy 5 smaków
pół szklanki wody

Wykonanie
Pierś z kurczaka pokroić na dowolne kawałki, posypać przyprawą 5 smaków i odstawić na 30 min. Wszystkie warzywa pokroić w jednakowe paseczki, czosnek na drobne kawałki. Rozgrzać wok lub garnek, wlać olej i na silnie rozgrzany wrzucić kurczaka. Szybko obsmażyć. Wyciągnąć i wrzucić warzywa. Do podsmażonych warzyw dorzucić kurczaka. Smażyć jakieś 3-4 minuty. Dodać pokrojone grzybki mun, chwilę smażyć i zalać wodą. Dusić, raz na jakiś czas mieszając.
Do osobnego naczynia dać makaron, zalać wrzątkiem prosto z czajnika i lekko posolić. Na opakowaniu makaronu producent pisze, żeby gotować, ale tak też się uda. Makaron ma być twardawy, więc dwie, maksymalnie trzy minuty mu wystarczą. Makaron odcedzić i dorzucić do warzyw i kur­czaka. Doprawić sosami sojowym i rybnym, solą (ostrożnie), pieprzem, dorzucić pędy bambusa i trzymać na ogniu jeszcze 4 min. Skropić sokiem z cytryny. Zestawić z ognia dorzucić kiełki, orzechy i kolendrę.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga „Lady Kitchen”

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Horoskop codzienny na poniedziałek 20.05.2024

Horoskop codzienny na poniedziałek 20.05.2024

ŁKS jednak w ekstraklasie. Wielka radość przy al. Unii i w Pałacu Sportowym. Zdjęcia

ŁKS jednak w ekstraklasie. Wielka radość przy al. Unii i w Pałacu Sportowym. Zdjęcia

Monika Mazur-Chrapusta prywatnie. Lubi adrenalinę. ZDJĘCIA, WYWIAD

Monika Mazur-Chrapusta prywatnie. Lubi adrenalinę. ZDJĘCIA, WYWIAD

Zobacz również

Horoskop codzienny na poniedziałek 20.05.2024

Horoskop codzienny na poniedziałek 20.05.2024

Szlak nadziei. Wyboista droga rodziny Orzechów do Polski ZDJĘCIA

Szlak nadziei. Wyboista droga rodziny Orzechów do Polski ZDJĘCIA