
TATAR W WERSJI RYBNEJ
Przepis na tatara ze śledzi to nie tylko pyszna połączenie marynowanych grzybków, ogórków konserwowych i ryby, ale też ozdoba talerza w kształcie pięknej, świątecznej gwiazdki.
Składniki: majonez (4 stołowe łyżki), 4 filety, łyżka startych ogórków konserwowych, kieliszek octu, grzybki marynowane (kilka sztuk), pół cebuli, koperek i natka
Po godzinnym moczeniu filety umyj, zalej zimną wodą i odsącz. Następnie skrop octem lub sokiem z cytryny. Po 10 minutach pokrój śledzia w kostkę i połącz z majonezem, a następnie ułóż na środku półmiska. Cebule obierz, posiekaj i ułóż wokół śledzi. Następnie ułóż dookoła pokrojone w kostkę grzyby i ogórki. Całość udekoruj świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
To fajna propozycja dla każdego miłośnika ryb, ale też dla osób, które nie przepadają za tradycyjnym tatarem. Warto go przygotować na dowolną okazję. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale nie powinno go też zabraknąć na przyjęciu świątecznym, czy sylwestrowym.
Zobacz również
Polecamy