Co zrobić aby sernik był wilgotny?
Dla idealnej wilgotności sernika warto zastosować tzw. kąpiel wodną. oznacza to, że oprócz blaszki z sernikiem wkładamy do nagrzanego piekarnika małą foremkę z wodą. Dzięki temu ciasto nie wysuszy się i zmniejszymy prawdopodobieństwo, że masa opadnie po wyjęciu z pieca.
Budyń zamiast mąki ziemniaczanej do sernika
Zamiast mąki ziemniaczanej do masy serowej można wsypać waniliowy budyń. Doda to sernikowy waniliowego smaku i aromatu. Należy pamiętać, aby wybrać budyń bez cukru lub dodać go mniej do masy, by sera zwyczajnie nie przesłodzić.
Jak wybrać ser w wiaderku do sernika?
Gotowy ser z wiaderka jest zamiennikiem tradycyjnego sposobu przygotowywania masy serowej. Jest to prostsze i szybsze, jednak nie każdy gotowy ser pozwoli na to, aby ciasto było wilgotne i puszyste.
Należy pamiętać, by wybierać ten ser, który ma najmniej serwatki i najprostszy skład. Nie warto wybierać tych produktów, które maja obniżoną zawartość tłuszczu, ponieważ sernik wyjdzie wtedy suchy i twardy.
Czy masło można zastąpić margaryną?
Margaryna to świetny zamiennik masła zarówno do kremów, jak i ciast pieczonych. W serniku jak najbardziej można użyć zamiast masła margaryny. Najczęściej wybieraną przez gospodynie jest popularna w Polsce "Kasia". Ona sprawdza się najlepiej w pieczonych ciastach.