JAK ZROBIĆ PIERNIKI?
Pierniczki Małgosi - składniki:
1 kg mąki typ 450, 1½ szklanki cukru, 1 kostka margaryny + 2 łyżki smalcu, 1 szklanka miodu, 3 jajka, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i po ½ łyżeczki: sody oczyszczonej, goździków mielonych, cynamonu.
Uwaga: to przepis sprzed 60 lat. Dzisiaj, zamiast wyżej wymienionych przypraw można dodać paczkę przyprawy do pierników.
JAK ZROBIĆ PIERNIKI?
Pierniczki Małgosi - sposób przygotowania:
Jaja całe ubić z cukrem. Margarynę rozgrzać z miodem. Mąkę i dodatki zmieszać, dodać jaja i margarynę do mąki, dobrze zagnieść w jedną kulę.
Porcjami rozwałkować ciasto na grubość 1 cm. Wycinać pierniczki foremkami i piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wskazane dwie blachy na zmianę. Ozdobić według własnego uznania. Pierniczki wypiekać minimum 3 tygodnie przed świętami.
PRZEPIS NA MIĘKKIE PIERNIKI
Piernik marchewkowy - składniki:
2 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki startej marchewki, szklanka cukru, 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, szklanka soku pomarańczowego, skórka otarta z jednej pomarańczy, 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, 2-3 łyżki mleka, cynamon, mielone goździki, imbir, ½ szklanki oleju.
PRZEPIS NA MIĘKKIE PIERNIKI
Piernik marchewkowy - sposób przygotowania:
Marchewkę zalać sokiem pomarańczowym i gotować, aż większość soku odparuje. Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, imbir, wymieszać. Do większej miski wlać olej, wsypać cukier i zmiksować. Następnie dodać jajka i miksować około 5 minut. Dodać ugotowaną marchewkę i otartą, sparzoną wcześniej, skórkę z pomarańczy.