PRZEPIS NA MIĘKKIE PIERNIKI
Piernik marchewkowy - sposób przygotowania:
Ciągle miksować, dodając małymi porcjami mąkę z przyprawami. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec około 60 min. Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i mieszać do połączenia. Polać wierzch piernika, odstawić do wystygnięcia.
ŚWIĄTECZNE PIERNIKI. JAK ZROBIĆ CIASTO NA PIERNIKI?
Przepis na pierniki dojrzewające - składniki:
500 g miodu naturalnego, 1½ szklanki cukru (lub mniej), może być trzcinowy, 250 g masła, 1 kg mąki pszennej, 3 jajka, 3 łyżeczki sody oczyszczonej, 125 ml mleka, ½ łyżeczki soli, 80 g przyprawy korzennej do piernika.
ŚWIĄTECZNE PIERNIKI. JAK ZROBIĆ CIASTO NA PIERNIKI?
Przepis na pierniki dojrzewające - sposób przygotowania:
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką, pokrywką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki lub na balkon) na 5-6 tygodni. Piec na 5-7 dni przed świętami.
ŚWIĄTECZNE PIERNIKI. JAK ZROBIĆ CIASTO NA PIERNIKI?
Przepis na pierniki dojrzewające - sposób przygotowania:
Ciasto podzielić na 3 części, wałkować i piec na dużych blachach wyłożonych papierem, 15-20 min w temp 170 stopni C. Ciasto podwaja swoją wysokość podczas pieczenia. Upieczone blaty przełożyć ciepłymi powidłami śliwkowymi, do których można dodać orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową. Przykryć papierem i obciążyć. Po 2-3 dniach polać lukrem lub czekoladą i posypać bakaliami.