9/11
Chlebek jabłkowo-orzechowy  Małgorzaty Bykowskiej...
fot. Fot. Małgorzata Bykowska

Chlebek jabłkowo-orzechowy  Małgorzaty Bykowskiej

Składniki: 
750 g jabłek  
100 g cukru 
100 g rodzynek 
50 g żurawiny 
500 g mąki 
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka kakao 
1 łyżeczka cynamonu mielonego 
200 g orzechów 
masło do smarowania formy 

Wykonanie

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Cukier, rodzynki, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cynamon wymieszać razem. 
Do tego dodać  jabłka, rodzynki i orzechy. Wymieszać na gładką masę. Tak przygotowane  ciasto przekładamy do nasmarowanej masłem formy i pieczemy 60 minut. 
Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku na 15 minut, do ostudzenia formy. Następnie wyciągamy na kratkę  do całkowitego ostudzenia.

10/11
Sycący, domowy chleb konopny na zakwasie, wzbogacony...
fot. Fot. archiwum

Sycący, domowy chleb konopny na zakwasie, wzbogacony ziarnami konopi

Składniki
450 g mąki pszennej typ 450
100 g mąki konopnej Ol’Vita
200 g zakwasu żytniego
350 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
2-3 łyżki rozgniecionych ziaren konopi siewnej do posypania chleba

Wykonanie
Do odmierzonej ilości wody dodać mąkę pszenną, mąkę z ziaren konopi, zakwas, miód i sól.
Całość wymieszać i wyrobić na ciasto mikserem przez ok 5 minut.
Ciasto przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać ziarnami konopi.
Foremkę z ciastem wstawić do ciepłego piekarnika nagrzanego do temperatury około 30-35 stopni.
Pozostawić tam chleb do leżakowania na około 4-5 godzin
Po leżakowaniu chleb upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 60 minut.

Wskazówka
Ziarna konopi można dodać dodatkowo do ciasta podczas wyrabiania mikserem, ciasto można wzbogacić także innymi ulubionymi ziarnami np. sezamem lub słonecznikiem.

11/11
Bezglutenowy chlebek dyniowy Andżeliki Knop...
fot. Fot. Andżelika Knop

Bezglutenowy chlebek dyniowy Andżeliki Knop

Przepis na keksówkę o wymiarach 25x13cm 
Składniki

260 g bezglutenowych płatków owsianych 
duży banan 
szklanka purée z dyni 
płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
pół łyżeczki proszku do pieczenia 
pół łyżeczki cynamonu 
szczypta soli 
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 
1/3 szklanki mleka migdałowego 
3 łyżki miodu 
+ opcjonalnie 50g gorzkiej czekolady 
 
Wykonanie
 Płatki owsiane przełożyć do misy blendera, zmiksować na mąkę. Następnie dodać pozostałe składniki: sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, sól oraz purée z dyni i banana pokrojonego na mniejsze kawałki. Całość zmiksować na wolnych obrotach, dolewając mleko z miodem i ekstraktem waniliowym. Miksować do całkowitego połączenia się składników. Następnie wymieszać ciasto z posiekaną czekoladą, po czym przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Zobacz koniecznie: Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Równość się rzekło! To hasło tegorocznego Marszu Równości

Równość się rzekło! To hasło tegorocznego Marszu Równości

Horoskop dzienny na niedzielę. Sprawdź!

Horoskop dzienny na niedzielę. Sprawdź!

Polecamy

Zorza polarna kolejną noc nad Łodzią! ZDJĘCIA

Zorza polarna kolejną noc nad Łodzią! ZDJĘCIA

Fantastyczny mecz Biało-Czerwonych i pierwszy punkt Polaków w MŚ elity ZDJĘCIA

Fantastyczny mecz Biało-Czerwonych i pierwszy punkt Polaków w MŚ elity ZDJĘCIA

Melancholijny dramat Briana Friela w Teatrze im. S. Jaracza w Łodzi

Melancholijny dramat Briana Friela w Teatrze im. S. Jaracza w Łodzi