MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na chleb. Jak zrobić chleb na zakwasie i bez zakwasu. Sprawdzone przepisy na zakwas chlebowy i pieczenie chleba [PRZEPISY]

mad
Nie ma nic lepszego niż domowy, pachnący chleb. Kliknijcie w galerię i zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników na domowe chleby. Tylko sprawdzone przepisy!
Nie ma nic lepszego niż domowy, pachnący chleb. Kliknijcie w galerię i zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników na domowe chleby. Tylko sprawdzone przepisy! pixabay.com
Domowy chleb – przepisy. Nie wyobrażamy sobie dobrego śniadania bez pysznego chleba. Jak zrobić domowe pieczywo? Czy domowy chleb na zakwasie lub na drożdżach wyjdzie? Jak zrobić zakwas do chleba? Nasi czytelnicy przekonują, że warto! Kliknijcie w galerię i zobaczcie sprawdzone przepisy na pyszne domowy chleb. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Jak zrobić dobry chleb w domu? Zobacz sprawdzone przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej

  • Domowy chleb pszenno-żytni Koła Gospodyń z Białki
  • Tradycyjny wiejski chleb na zakwasie Koła Gospodyń Wiejskich
  • Prosty chleb na zakwasie
  • Chleb z mąki pszennej i drożdży z dodatkiem otrębów
  • Domowy chleb razowy bez zakwasu Koła Gospodyń Wiejskich
  • Prosty chleb na drożdżach Koła Gospodyń Wiejskich
  • Chleb na zakwasie pieczony na liściach chrzanu
  • Chlebek jabłkowo-orzechowy
  • Sycący, domowy chleb konopny na zakwasie, wzbogacony ziarnami konopi
  • Bezglutenowy chlebek dyniowy

Unoszący się w całym domu zapach świeżo upieczonego chleba przywołuje beztroskie dzieciństwo. Dziś, chociaż na każdym rogu i w każdym sklepie można kupić świeży bochenek chleba, nic tak nie smakuje jak domowy, pachnący chleb. Pszenny czy żytni? A może mieszany?
W krajach północnych bardziej rozpowszechniony jest chleb żytni niż pszenny, w niektórych okolicach wypieka się także chleb z mąki jęczmiennej i owsianej, a na obszarach uprawy kukurydzy ważnym składnikiem ciasta do wypieku chleba jest mąka kukurydziana.

Prawdziwy chleb - prosty skład

Podstawowymi składnikami chleba są: mąka pszenna lub mąka żytnia, woda, sól oraz dodatki, na przykład drożdże lub zakwas.

Chleby świata

W starożytnym Egipcie ofiary z chleba składano bogom. Tutenchamon na „życie po śmierci” dostał między innymi kosze chleba.
Ale co ciekawe - w starożytnej Grecji znano około 50 przepisów na różnego rodzaju chleby, w średniowieczu piekarze wypiekali 9 głównych rodzajów chleba.
Archaiczną formę chleba wśród Słowian, która przeznaczona była do codziennego spożycia stanowił placek chlebowy zwany podpłomykiem noszący również w języku staropolskim nazwę wychopieniek.
W Polsce chleb zaczęto wypiekać prawdopodobnie już w pierwszych wiekach naszej ery! W XIII wieku znano już ponad 10 gatunków chleba!

Pieczywo na co dzień - proziaki

Co ciekawe, jeszcze nie tak dawno (nasze prabacie zapewne o tym pamiętają) formą pieczywa odświętnego był kołacz, a nie chleb! Na co dzień, zamiast chleba, jeszcze w latach 50. w niektórych rejonach polski (zwłaszcza na wschodzie) piekło się proziaki, czyli placki na sodzie, które zastępowały chleb.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki