Pyszne i proste ciasto ze śliwkami i kruszonką! Szybki przepis na ciasto ze śliwkami! Idealne na jesień! Sprawdź!
Przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką! Sposób 1
Ciasto ze śliwkami i kruszonką według stronu Kwestia Smaku
SKŁADNIKI
KRUSZONKA
125 g masła
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
CIASTO
200 g masła
200 g cukru pudru
4 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
POZOSTAŁE
800 g śliwek węgierek
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
KRUSZONKA
Roztopić masło i ostudzić, następnie wymieszać z mąką oraz cukrem. Wstawić do lodówki.
Masło wyjąć z lodówki, aby zmiękło. Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki, usunąć pestki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm.
CIASTO
Masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Mikserem ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut.
Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym jajku, w około 4 minutowych odstępach czasu.
Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera, i krócej, do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć śliwki i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką! Sposób 2
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki (1 szklanka=250 ml)
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka kefiru lub maślanki
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kg śliwek
Składniki na kruszonkę:
0,5 szklanki mąki
50 g masła
1,5 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Blacha o wymiarach 20×30 cm lub 36×25 cm