Szybki przepis na ciasto ze śliwkami! Idealne na jesień!
Ciasto ze śliwkami to pyszna, słodka przekąska, która z pewnością zachwyci zarówno domowników jak i gości. Ciasto ze śliwkami i kruszonką jest prostym i przede wszystkim szybkim wypiekiem, dlatego gospodynie chętnie decydują się na tę wariant ciasta.
Zaletą przepisu jest niewielka ilość składników, co przekłada się na proste i szybkie wykonanie ciasta. W większości przepisów do samej masy wykorzystuje się podstawowe składniki takie jak masło, cukier puder, jajka, mąka, proszek do pieczenia. Produkty te zazwyczaj można znaleźć w kuchni każdej gospodyni domowej. Z kolei na kruszonkę najczęściej składają się takie same składniki, bo masło, mąka i cukier. Ważnym elementem są śliwki, które przede wszystkim muszą być jędrne, dojrzałe i pozbawione skaz w postaci czarnych plamek, dziurek czy pleśniawek.
Najlepiej sprawdzą się śliwki węgierki, które:
- nie rozpadną się w trakcie pieczenia;
- mają piękny, ciemnofioletowy kolor, który pięknie prezentuje się na każdym cieście;
- po upieczeniu, roztoczą w całym domu wspaniały aromat.
Przykładowe przepisy na ciasto ze śliwkami i kruszonką znajdziesz w galerii poniżej!
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?