PRZEPIS NA KARPIA
Karp z ziołami
b]Przygotowanie:[/b]
Karpia doprawiamy solą i pieprzem. Do brzucha wkładamy kilka gałązek ulubionych ziół i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowaną rybę smażymy powoli na klarowanym maśle z obu stron. Zioła wyciągamy dopiero, gdy karp będzie gotowy.
Karp w galarecie
Składniki:
- włoszczyzna
- 1 średni karp
- sól
- biały pieprz do smaku
- kilka plastrów żółtego sera edamskiego
- natka z pietruszki
- żelatyna
- cytryna
Karp w galarecie
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w cząstki, rybę porcjujemy i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy razem z głową przez około 20 minut. Następnie wyjmujemy rybę z wywaru. Wywar przecedzamy, odmierzamy jego ilość i zaprawiamy żelatyną wg proporcji na opakowaniu.
Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku. Z plastrów sera wycinamy ozdobne kształty: gwiazdki, bałwanki i inne. Układamy je na dnie półmiska, dodajemy listki pietruszki. Obieramy rybę z ości i układamy ją w naczyniu. Całość zalewamy przestygniętą galaretą. Po wychłodzeniu wykładamy każdą porcję na talerzyk. Podajemy z cząstkami cytryny.
[sc]KARP WIGILIJNY[/sc]
Karp smażony w panierce
Składniki:
- 1 sprawiony karp do 150 g
- szklanka bułki tartej
- 2 jajka
- sól
- 2 łyżki mąki
- 2-3 łyżki masła
- cytryna