1/9
Sakiewka w sosie borowikowym z Barkowic...

Sakiewka w sosie borowikowym z Barkowic

Składniki: 100 g schabu, kilka pieczarek, 200 g świeżych borowików, cebul, odrobina żółtego sera do starcia, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

Przygotowanie: Pokroić pieczarki bardzo drobno, dodać cebulę, pieprz i sól. Schab rozbić i nałożyć na niego pieczarki, na całość można zetrzeć żółty ser, potem schab zawinąć na kształt sakwy. Piec w foli aluminiowej w tmp. 160 st z parowaniem. Borowiki poddusić dodając liść laurowy, ziele, sól, pieprz i cebulkę. Danie podawać z kopytkami.

2/9
Bitki w sosie majonezowo-chrzanowym z Sobakówka...

Bitki w sosie majonezowo-chrzanowym z Sobakówka

Składniki: duża pierś z kurczaka, sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, kawałek pora, dwie czubate łyżki majonezu, chrzan wg uznania, sos pieczeniowy ciemny

Przygotowanie: pierś pokroić na plastry, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, chrzanem i papryką. Pora pokroić w talarki. Do mięsa i pora dodać majonez, wymieszać razem. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 20-30 min w temp. 200 stopni.

Jeśli mięso się przypieka, przykryć folią. Można też zagęścić sosem pieczeniowym

3/9
Kaczka z owocami z Krośniewic...

Kaczka z owocami z Krośniewic

Składniki: Kaczka, 5 winnych jabłek, majeranek, 1/3 pora, 2 pomarańcze, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, oliwa z oliwek

Przygotowanie: Kaczkę oczyścić, opłukać i osuszyć. Natrzeć ją majerankiem, solą i pieprzem. Polać oliwą i rozsmarować. Chłodzić w lodówce całą noc.
Umyć jabłka, obrać, usunąć gniazda, pokroić na cząstki. Marynowaną kaczkę nadziać jabłkami i zaszyć białą nitką. Ułożyć w natłuszczonej brytfannie i piec ok. 2 godz. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Pomarańcze umyć i pokroić w cienkie plastry. Upieczoną kaczkę obłożyć plastrami pomarańczy, udekorować pokrojonym w prążki porem i pietruszką.

4/9
Żurek kasztelański z Rozprzy...

Żurek kasztelański z Rozprzy

Składniki: 150 g boczku, 150 g kiełbasy, 2,5 litra wody, zakwas lub gotowy żurek, 3 łyżki śmietany, łyżka chrzanu, 2 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, wegeta, 5 jajek

Przygotowanie na pięć porcji: Do wody dodać czosnek, liście, ziele i resztę przypraw, zagotować. Na patelni przesmażyć pokrojone w kostę boczek i kiełbasę. Dodać do garnka, doprowadzić do wrzenia, dodać zakwas, śmietanę z chrzanem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkami na twardo.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Uwiodła gwiazdę F1, nawiązała romans z byłym Kardashianki i zbudowała biznes w łóżku

Uwiodła gwiazdę F1, nawiązała romans z byłym Kardashianki i zbudowała biznes w łóżku

Premiery gier w maju to spore zaskoczenie. Dlaczego? Sprawdź

Premiery gier w maju to spore zaskoczenie. Dlaczego? Sprawdź

Horoskop dzienny na sobotę 27 kwietnia. Do kogo dziś uśmiechnie się szczęście?

Horoskop dzienny na sobotę 27 kwietnia. Do kogo dziś uśmiechnie się szczęście?

Zobacz również

Horoskop dzienny na sobotę 27 kwietnia. Do kogo dziś uśmiechnie się szczęście?

Horoskop dzienny na sobotę 27 kwietnia. Do kogo dziś uśmiechnie się szczęście?

Polacy zwycięzcami Pucharu Świata w niezwykle widowiskowej dyscyplinie! [ZDJĘCIA]

Polacy zwycięzcami Pucharu Świata w niezwykle widowiskowej dyscyplinie! [ZDJĘCIA]