5/9
Prażuchy po szczukocicku...

Prażuchy po szczukocicku

Składniki 2 kg ziemniaków, 1/2 kg mąki ziemniaczanej, sól do smaku, smalec, najlepiej ze skwarkami, cebula

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Ugotować je na miękko w osolonej wodzie, odcedzić i posypać całą ich powierzchnię mąką ziemniaczaną. Ugniatać energicznie pałką lub tłuczkiem do uzyskania jednolitej lepkiej masy. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiany kolor na smalcu. Gotowe danie polać roztopionym smalcem z cebulką. Podawać z maślanką. Świetnie smakują podpieczone.

6/9
Pierogi z kiszoną kapustą i kaszanką prosto z Longinówki...

Pierogi z kiszoną kapustą i kaszanką prosto z Longinówki

Składniki na ciasto: kg mąki pszennej, gorąca woda
Składniki na farsz: kg kiszonej kapusty, kg kaszanki, 3 średnie cebule, olej, sól, pieprz, wegeta

Przygotowanie: Przygotować farsz: kiszoną kapustę obgotować, żeby nie była zbyt kwaśna, przestudzić i pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i i dusić. Dodać rozdrobnioną kaszankę, doprawić do smaku, wymieszać i dusić.

Zagotować wodę, mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wlać gorącą wodę. Zarabiać najpierw nożem, potem ręką, żeby ciasto było gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto cienko rozwałkować, wykroić krążki, ułożyć na nie farsz i mocno zalepić. Pierogi gotować w osolonej wodzie 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z okrasą lub podpieczone.

7/9
Roladki wołowe z kapustą kiszoną i pieczarkami z Kałku...

Roladki wołowe z kapustą kiszoną i pieczarkami z Kałku

Składniki: kg wołowiny bez kości, 250 g boczku, kilka ogórków kiszonych, musztarda, kg kapusty kiszonej, kg pieczarek, 2 masła, przyprawy

Przygotowanie: Wołowinę pokroić w plasterki i rozbić. Plastry mięsa posmarować musztardą, położyć na nich boczek i kawałek ogórka a następnie zwinąć. Dusić na małym ogniu. Kapustę i pieczarki opłukać. Masło rozpuścić w garnku, dodać kapustę i zmielone pieczarki. Przyprawić do smaku, gotować do miękkości.

8/9
Skotnicka sałatka "Cztery pory roku" z sosem winegret...

Skotnicka sałatka "Cztery pory roku" z sosem winegret

Składniki: cztery rodzaje sałaty, 3 jajka, prażony słonecznik, czerwona cebula, pomidory, żurawina

Sos:łyżka octu winegret, 3 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka musztardy sarepskiej, łyżka miodu, ½ łyżeczki soli

Sposób przyrządzenia: Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Pomidory przekroić na pół. Wszystkie składniki dodać do sałaty, polać sosem i wymieszać.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Witaj Maj, 3 Maj, dla Polaków ... . Patriotyczna uroczystość w Sieradzu ZDJĘCIA

Witaj Maj, 3 Maj, dla Polaków ... . Patriotyczna uroczystość w Sieradzu ZDJĘCIA

W Łodzi odbędą się turnieje strefowe w koszykówce 3x3. Miejsce w Basketmanii czeka

W Łodzi odbędą się turnieje strefowe w koszykówce 3x3. Miejsce w Basketmanii czeka

Wszystkie oprawy z finału Pogoń - Wisła. Która najlepsza?

Wszystkie oprawy z finału Pogoń - Wisła. Która najlepsza?

Zobacz również

Horoskop dzienny na sobotę. Sprawdź!

Horoskop dzienny na sobotę. Sprawdź!

W Łodzi odbędą się turnieje strefowe w koszykówce 3x3. Miejsce w Basketmanii czeka

W Łodzi odbędą się turnieje strefowe w koszykówce 3x3. Miejsce w Basketmanii czeka