Prażuchy po szczukocicku
Składniki 2 kg ziemniaków, 1/2 kg mąki ziemniaczanej, sól do smaku, smalec, najlepiej ze skwarkami, cebula
Przygotowanie: Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Ugotować je na miękko w osolonej wodzie, odcedzić i posypać całą ich powierzchnię mąką ziemniaczaną. Ugniatać energicznie pałką lub tłuczkiem do uzyskania jednolitej lepkiej masy. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiany kolor na smalcu. Gotowe danie polać roztopionym smalcem z cebulką. Podawać z maślanką. Świetnie smakują podpieczone.
Pierogi z kiszoną kapustą i kaszanką prosto z Longinówki
Składniki na ciasto: kg mąki pszennej, gorąca woda
Składniki na farsz: kg kiszonej kapusty, kg kaszanki, 3 średnie cebule, olej, sól, pieprz, wegeta
Przygotowanie: Przygotować farsz: kiszoną kapustę obgotować, żeby nie była zbyt kwaśna, przestudzić i pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i i dusić. Dodać rozdrobnioną kaszankę, doprawić do smaku, wymieszać i dusić.
Zagotować wodę, mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wlać gorącą wodę. Zarabiać najpierw nożem, potem ręką, żeby ciasto było gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto cienko rozwałkować, wykroić krążki, ułożyć na nie farsz i mocno zalepić. Pierogi gotować w osolonej wodzie 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z okrasą lub podpieczone.
Roladki wołowe z kapustą kiszoną i pieczarkami z Kałku
Składniki: kg wołowiny bez kości, 250 g boczku, kilka ogórków kiszonych, musztarda, kg kapusty kiszonej, kg pieczarek, 2 masła, przyprawy
Przygotowanie: Wołowinę pokroić w plasterki i rozbić. Plastry mięsa posmarować musztardą, położyć na nich boczek i kawałek ogórka a następnie zwinąć. Dusić na małym ogniu. Kapustę i pieczarki opłukać. Masło rozpuścić w garnku, dodać kapustę i zmielone pieczarki. Przyprawić do smaku, gotować do miękkości.
Skotnicka sałatka "Cztery pory roku" z sosem winegret
Składniki: cztery rodzaje sałaty, 3 jajka, prażony słonecznik, czerwona cebula, pomidory, żurawina
Sos:łyżka octu winegret, 3 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka musztardy sarepskiej, łyżka miodu, ½ łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia: Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Pomidory przekroić na pół. Wszystkie składniki dodać do sałaty, polać sosem i wymieszać.