Przepis na pierniki - jak zrobić tradycyjne polskie ciastka? Jaką mąkę wybrać do pierniczków?
Tradycyjne pierniczki miodowe:
Składniki:
- 250 g miodu
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 kg mąki pszennej
- przyprawy korzenne: 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki goździków, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
Tradycyjne pierniczki miodowe:
Przygotowanie:
1. W garnku podgrzej miód, cukier i masło, aż wszystko się rozpuści. Następnie całość odstaw do ostygnięcia.
2. Do jeszcze letniej masy dodaj jajko, sodę oczyszczoną i przyprawy korzenne. Wymieszaj.
3. Uformuj gładkie ciasto i stopniowo dodawaj mąkę.
4. Przygotowane ciasto włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
5. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm, a następnie wytnij za pomocą foremek odpowiednie kształty i ułóż na blasze.
6. Pierniczki piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 10-12 minut.
Pierniczki korzenne z nadzieniem:
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawy korzenne: 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki kardamonu
-Dżem lub powidła