Kapusta wigilijna z grzybami
Składniki na kapustę z grzybami:
- bulion grzybowy
- pół kg kapusty koszonej
- 50 g suszonych borowików
- 1 cebula
- 100 g masła
- cukier
- sól
- pieprz[/lista]
Przygotowanie kapusty wigilijnej
1. Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i gotuj
2. Odsącz ugotowaną kapustą, jeśli jest kwaśna
3. Grzyby namocz i ugotuj oddzielnie z kostką bulionową. Nie wylewaj wywaru będzie jeszcze potrzebny. Grzyby pokrój na paseczki.
4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podpiecz na maśle na złoty kolor. Na patelnię dodaj grzyby i piecz razem z cebulą aż smaki się połączą.
5. Dodaj grzyby z cebulą do kapusty i duś przez kilka minut
6. Przypraw do smaku (cukier, pieprz, sól)
7. Kapustę podlewaj bulionem tak, żeby nie przywierała do dna garnka.
8. Gotuj do połączenia się smaków i aromatów.
9. Wigilijną kapustę z grzybami przygotuj wcześniej, najlepiej smakuje odstana przez kilka godzin a nawet dni.
Przepis na kapustę z grochem na Boże Narodzenie. Kapusta z grzybami na Wigilię. Kapusta na święta: tradycyjne przepisy na Wigilię.