5/9
Wywar na barszcz czerwony musi zawrzeć, kiedy zrobi to po...
fot. Pixabay.com

Wywar na barszcz czerwony musi zawrzeć, kiedy zrobi to po raz pierwszy - dodajemy do niego 1,5 łyżki polskiego dębowego octu, kilka kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, a także cukier. Buraki w wywarze powinny zmięknąć. Następnie przelewamy wywar do garnka, w którym znajdują się już starte na tarce buraki wyciągnięte z piekarnika. Wywar na barszcz wigilijny gotujemy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Dolewamy 0,5 litra wywaru z dojrzałych prawdziwków. Następnie całość uzupełniamy kilkoma ząbkami czosnku i skórkami kwaśnych, polskich jabłek. Taką masę odstawiamy na całą noc.

6/9
W przygotowaniu barszczu wigilijnego ważny jest czas. Do...
fot. Karolina Misztal

W przygotowaniu barszczu wigilijnego ważny jest czas. Do jego przygotowania trzeba się przygotować. Gotowanie barszczu czerwonego na ostatnią chwilę w tym przypadku się nie sprawdzi.

W Wigilię przecedzamy barszcz czerwony, który powinien już przejąć wszystkie smaki i aromaty z warzyw i przypraw. Gotujemy a gorący barszcz wigilijny stawiamy na świątecznym stole i podajmy z kołdunami lub uszkami.

7/9
Barszcz wigilijny Magdy Gessler: PRZEPIS[/sc]...
fot. MOs810 / Wikimedia Commons

Barszcz wigilijny Magdy Gessler: PRZEPIS[/sc]
Inny przepis na barszcz wigilijny Magdy Gessler. Proporcje bardziej odpowiadają polskiej rodzinie. Barszczu czerwonego jest mniej, a jak wiadomo wszystkich potraw wigilijnych trzeba w czasie kolacji skosztować.

Składniki na barszcz:

1 kg buraków
pół selera
por 
2 duże cebule
4 kwaśne, polskie jabłka  
5 łyżek octu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz[/lista]

8/9
Sposób przygotowania barszczu:...
fot. Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa

Sposób przygotowania barszczu:

Buraki pokroić na pół, wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą tylko na tyle, by przykryła ona warzywa.
Dodać obrane: seler i cebule w całości.
Dodać por (związany sznurkiem), aby nie rozpadł się w gotowaniu.
Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodać ocet.
Buraki gotować do miękkości na bardzo małym ogniu - nie może wrzeć!
Kiedy buraki będą miękkie, wywar odstawić w chłodne miejsce.
Na wierzch wsypać skórki lub ćwiartki jabłek.
Barszcz powinien "leżakować" w ten sposób przez całą noc.
Wyjąć buraki, zetrzeć na tarce i znów wrzucić do wywaru.
Jeśli chcemy podać klarowny barszcz, przed podaniem przecedzamy.
Na koniec do barszczu wigilijnego dodajemy czosnek oraz pieprz. Wcześniejsze dodanie mogłoby spowodować zgorzknienie zupy.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Najbardziej utytułowani obcokrajowcy w PlusLidze. Dominacja Trójkolorowych? [GALERIA]

Najbardziej utytułowani obcokrajowcy w PlusLidze. Dominacja Trójkolorowych? [GALERIA]

Jeden z najbardziej niezwykłych śmigłowców powstał z udziałem łódzkich inżynierów

Jeden z najbardziej niezwykłych śmigłowców powstał z udziałem łódzkich inżynierów

Łódzki hostel w pilnej potrzebie. Ledwie rozpoczął działalność już prosi o pomoc

Łódzki hostel w pilnej potrzebie. Ledwie rozpoczął działalność już prosi o pomoc

Zobacz również

Fagata jest zadowolona, bo nadal może ruszać... czołem ZDJĘCIA

Fagata jest zadowolona, bo nadal może ruszać... czołem ZDJĘCIA

Jeden z najbardziej niezwykłych śmigłowców powstał z udziałem łódzkich inżynierów

Jeden z najbardziej niezwykłych śmigłowców powstał z udziałem łódzkich inżynierów