Wywar na barszcz czerwony musi zawrzeć, kiedy zrobi to po raz pierwszy - dodajemy do niego 1,5 łyżki polskiego dębowego octu, kilka kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, a także cukier. Buraki w wywarze powinny zmięknąć. Następnie przelewamy wywar do garnka, w którym znajdują się już starte na tarce buraki wyciągnięte z piekarnika. Wywar na barszcz wigilijny gotujemy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Dolewamy 0,5 litra wywaru z dojrzałych prawdziwków. Następnie całość uzupełniamy kilkoma ząbkami czosnku i skórkami kwaśnych, polskich jabłek. Taką masę odstawiamy na całą noc.
W przygotowaniu barszczu wigilijnego ważny jest czas. Do jego przygotowania trzeba się przygotować. Gotowanie barszczu czerwonego na ostatnią chwilę w tym przypadku się nie sprawdzi.
W Wigilię przecedzamy barszcz czerwony, który powinien już przejąć wszystkie smaki i aromaty z warzyw i przypraw. Gotujemy a gorący barszcz wigilijny stawiamy na świątecznym stole i podajmy z kołdunami lub uszkami.
Barszcz wigilijny Magdy Gessler: PRZEPIS[/sc]
Inny przepis na barszcz wigilijny Magdy Gessler. Proporcje bardziej odpowiadają polskiej rodzinie. Barszczu czerwonego jest mniej, a jak wiadomo wszystkich potraw wigilijnych trzeba w czasie kolacji skosztować.
Składniki na barszcz:
1 kg buraków
pół selera
por
2 duże cebule
4 kwaśne, polskie jabłka
5 łyżek octu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz[/lista]
Sposób przygotowania barszczu:
Buraki pokroić na pół, wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą tylko na tyle, by przykryła ona warzywa.
Dodać obrane: seler i cebule w całości.
Dodać por (związany sznurkiem), aby nie rozpadł się w gotowaniu.
Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodać ocet.
Buraki gotować do miękkości na bardzo małym ogniu - nie może wrzeć!
Kiedy buraki będą miękkie, wywar odstawić w chłodne miejsce.
Na wierzch wsypać skórki lub ćwiartki jabłek.
Barszcz powinien "leżakować" w ten sposób przez całą noc.
Wyjąć buraki, zetrzeć na tarce i znów wrzucić do wywaru.
Jeśli chcemy podać klarowny barszcz, przed podaniem przecedzamy.
Na koniec do barszczu wigilijnego dodajemy czosnek oraz pieprz. Wcześniejsze dodanie mogłoby spowodować zgorzknienie zupy.