RISOTTO Z DYNIĄ
250 g ryżu do risotto
500g dyni
litr bulionu warzywnego
2 cebule
Ser grana padano do posypania potrawy
3 ząbki czosnku
ostra papryka
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy delikatnie na patelni. Po chwili dosypujemy ryż i smażymy aż stanie się przeźroczysty.
Dynię obieramy, usuwamy miąższ, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do podsmażonego ryżu. Wszystko zalewamy łyżką wazową bulionu i mieszamy aż płyn zostanie wchłonięty. Czynność powtarzamy do czasu aż skończy się wywar. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotową potrawę posypujemy serem Grana Padano.
DŻEM Z DYNI I POMARAŃCZY
3 kg dyni
łyżeczka cynamonu
0,5 kg cukru
1000 ml soku pomarańczowego
Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy sokiem z pomarańczy. Gotujemy do miękkości dyni. W trakcie dodajemy dodajemy cukier. Gdy dynia będzie miękka blendujemy wszystko na gładką masę i ponownie gotujemy około 15-20 minut. Dżem przekładamy do wyparzonych słoików i wekujemy.
PUSZYSTE CIASTO Z DYNI
2 szklanki mąki
pół szklanki cukru
3 jajka
250 g puree z dyni
1 łyżeczka cynamonu
200 gram masła
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Miękkie masło miksujemy z cukrem aż do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy jajka i puree z dyni, delikatnie wszystko miksując.
W osobnej misce mieszamy suche składniki, które dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Łączymy składniki i przekładamy wszystko do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość pieczemy w 180 stopniach przez około 50-60 minut.
FRYTKI Z DYNI
Dynię pokrój na kształt przypominający frytki. Posyp pokrojone kawałki ulubionymi przyprawami np. słodką papryką i solą. Wyłóż je na blaszce do pieczenia, polej delikatnie oliwą i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 20 minut, aż do zarumienienia.