5/11
Kiszona czerwona kapusta...
fot. archiwum

Kiszona czerwona kapusta

Składniki
2 kg kapusty czerwonej
3 łyżki soli
1/2 kg kwaśnych jabłek ze skórą
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki zmielonych goździków kilka ziaren jałowca

Wykonanie
Kapustę poszatkować, jabłka utrzeć na tarce, jałowiec utłuc w moździerzu. Wszystkie składniki wymieszać, ciasno układać w słoiku i mocno ubić. Ukisić w cieple. Po ukiszeniu surówkę przyprawiać podobnie jak biała kiszoną kapustę. Podawać do mięs lub ryb.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Koniuszy

6/11
Marynowana fasolka szparagowa na zimę do słoika...
fot. Katarzyna Jaworek

Marynowana fasolka szparagowa na zimę do słoika

Składniki (na 10 słoiczków 330 ml)
1,5 kg fasolki szparagowej
kilka gałązek kwiatu kopru
ziarna pieprzu
liście laurowe
ziele angielskie
gorczyca
10 ząbków czosnku

Składniki na zalewę
2 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli

Wykonanie
Fasolkę obciąć na końcach i gotować 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. 
Do każdego ze słoików włożyć po gałązce kopru, kilka ziaren pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku oraz odrobinę gorczycy. W słoikach ułożyć obgotowaną fasolkę. 
Z podanych składników zagotować zalewę. Gorącą zalewą zalać fasolkę w słoikach. Słoiki zakręcić. Pasteryzować 15 minut. 
Przepis Katarzyny Jaworek

7/11
Cukinia z czosnkiem i ziołami na zimę...
fot. Andrzej Łukańko

Cukinia z czosnkiem i ziołami na zimę

Składniki
cukinia różnokolorowa (20-30 cm długości)
olej
sól
pieprz
ocet winny
czosnek
opcjonalnie zioła (np. bazylia, rozmaryn, tymianek, lubczyk, itp.)
 
Wykonanie
Cukinie pokroić na plastry wraz ze skórką o grubości ok. 0,5 cm.
Ułożyć na talerzu i delikatnie posolić.
Rozgrzać olej na patelni i pokrojone i osolone plastry podpiec na lekki kolor jasnobrązowy, ale tak aby plastry się nie rozleciały .
Oleju użyć tyle, aby się nie przypalał, plastry cukinii nie pływały w nim. Gorące plastry cukinii przekładać do słoików różnymi kolorami, przekładając je plasterkami czosnku,  oraz opcjonalnie ziołami. Pieprzymy do smaku. W słoiku powstanie ładna „zebra”.
Do napełnionego słoika wlać łyżeczkę octu winnego i ewentualnie uzupełnić świeżym olejem, zostawiając około 1 cm luzu .
Cukinia nasącza się olejem podczas pieczenia,
stąd niewiele trzeba dolewać oleju do słoika lub wcale.
Słoiki zakręcić i pasteryzować około 15 minut w wodzie w temperaturze około 100 stopni.
Przepis Andrzeja Łukańko

8/11
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę...
fot. Andżelika Knop

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę

Składniki na 11 słoików o pojemności 0,33 l 
2 kg żółtej fasolki szparagowej 
400 g marchwi 
400 g cebuli 
2 małe słoiki przecieru pomidorowego 
2 szklanki oleju 
2 liście laurowe 
6 łyżek cukru 
3 łyżki soli 
2 łyżki octu  
pieprz czarny 

Wykonanie
Cebulę i marchew obrać, umyć i osuszyć. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Warzywa przełożyć do garnka, dusić na rozgrzanym oleju ok. 15 minut. Następnie dodać liście laurowe, pieprz, 2 łyżki soli, cukier oraz przecier pomidorowy. Na koniec dodać ocet i dokładnie wymieszać. 
Fasolkę umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej przekroić ją na połowę). Następnie ugotować ją  tak, aby nie była zbyt miękka.
Tak przygotowaną fasolkę dodać do pozostałych warzyw, całość dusić około 15 minut.  
Gorącą sałatkę przełożyć do słoików i mocno zakręcić. Słoiki pasteryzować ok. 20 minut.
Przepis Andżeliki Knop

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Zatańczyli poloneza w Miasteczku Galicyjskim. Tak sądeczanie świętowali 3 maja!

Zatańczyli poloneza w Miasteczku Galicyjskim. Tak sądeczanie świętowali 3 maja!

Kibice Cracovii obejrzeli show swoich piłkarzy! Zdjęcia z trybun

Kibice Cracovii obejrzeli show swoich piłkarzy! Zdjęcia z trybun

Majowe świętowanie w Skawinie ze ślubowaniem najmłodszych strażaków

Majowe świętowanie w Skawinie ze ślubowaniem najmłodszych strażaków

Zobacz również

Kibice Cracovii obejrzeli show swoich piłkarzy! Zdjęcia z trybun

Kibice Cracovii obejrzeli show swoich piłkarzy! Zdjęcia z trybun

Majowe świętowanie w Skawinie ze ślubowaniem najmłodszych strażaków

Majowe świętowanie w Skawinie ze ślubowaniem najmłodszych strażaków