9/11
Plastry cukinii w oliwie, z czosnkiem i chili do słoików...
fot. Agnieszka Sznajder

Plastry cukinii w oliwie, z czosnkiem i chili do słoików

Składniki na dwa słoiki po 180 ml 
5 małych cukinii o długości ok 25-30 cm
  
Składniki na zalewę 
3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 
2 płaskie łyżeczki pikantnej pasty paprykowej lub sosu chili 
1/4 łyżeczki soli  
sok z 1/4 cytryny 
5 ząbków polskiego czosnku 

Wykonanie
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na suchej patelni bez tłuszczu opiec plastry, pozbawiając je wilgoci. 
Składniki na zalewę połączyć ze sobą, dokładnie mieszamy. Suche plastry cukinii ułożyć na przemian z zalewą wypełniając słoiczek. Zalewa na zimno bez podgrzewania oliwy. 
Gotowe słoiczki przełożyć do lodówki lub spiżarni, oliwa i czosnek są świetnymi konserwantami, więc mogą długo posiedzieć. Plastry cukinii zrobione w ten sposób idealnie nadają się na kanapki lub jako przystawka. Jest to idealny dodatek do mięs i pasztetów.
Przepis Agnieszki Sznajder

10/11
Kolorowe kiszone warzywa kimchi...
fot. Violetta Grzelka

Kolorowe kiszone warzywa kimchi

Składniki na litrowy słoik
3-4 marchewki 
1 rzepa 
1 mała kalarepka 
1/4 kalafiora 
1-3 liście jarmużu 
kilka listków rzodkiewki 
pęczek rzodkiewek 
świeża papryczka chilli (opcjonalnie) 
4 łyżki stołowe soli morskiej 
1-2 łyżki stołowe startego imbiru 
3-4 ząbki czosnku 
pęczek dymki (głównie zielone części) 
litrowy słoik 

Wykonanie
Warzywa (łącznie ok. 1 kg) umyć i obrać, jeśli dotyczy. Marchewkę pokroić w talarki, rzepę i kalarepę w słupki, kalafior podzielić na mniejsze różyczki, liście jarmużu i rzodkiewki posiekać, a rzodkiewkę można zostawić w całości. 
Pokrojone warzywa zalać w misce lub garnku solanką przygotowaną z litra wody i 4 łyżek stołowych soli morskiej, docisnąć talerzem i odstawić na 1-2 godziny. 
W międzyczasie przygotować pastę ze startego na tarce imbiru, papryczki chili oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. 
Następnie warzywa odcisnąć, doprawić do smaku solą lub przepłukać wodą, wymieszać z przygotowaną ostrą pastą, posiekaną dymką i ciasno upakować do litrowego, wyparzonego słoika. 
Zawartość porządnie docisnąć, słoik zakręcić i odstawić na blat kuchenny na 3-7 dni. Uwaga! Codziennie trzeba otwierać słoik, odgazować i docisnąć porządnie warzywa. Gotowe kolorowe kimchi wstawić do lodówki. Podawać zamiast sałatki do obiadu czy kanapek oraz jako drobną przekąskę. 
Stopień ukiszenia i skład można zmieniać według swojego uznania. Kimchi można przechowywać w lodówce kilka tygodni. 
Przepis Violetty Grzelki

11/11
Sałatka z cukinii  na zimę do słoików...
fot. archiwum

Sałatka z cukinii na zimę do słoików

Składniki
3 kg cukinii 
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli
szklanka octu
1/2szklanki cukru
szklanka oleju
3 litry wody 
pieprz, sól 
pęczek natki pietruszki

Wykonanie
Cukinie (jeżeli jest młoda, to ze skórką) obrać, wydrążyć środki i pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w paseczki, cebule pokroić w piórka. Wszystkie warzywa w osobnych naczyniach posolić i zostawić na 1 godz. Następnie warzywa odgnieść, wrzucić do miski i połączyć z wodą, olejem, octem i cukrem.
Wszystko razem dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wkroić natkę pietruszki. Zagotować. Przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut (od zagotowania).
Przepis Krystyny Sikory

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Trawa nie chce rosnąć w cieniu? Nie przejmuj się nią, tylko posadź te rośliny

Trawa nie chce rosnąć w cieniu? Nie przejmuj się nią, tylko posadź te rośliny

Toyota Yaris Cross 2024. Teraz już tylko z hybrydami

Toyota Yaris Cross 2024. Teraz już tylko z hybrydami

Polecamy

Trawa nie chce rosnąć w cieniu? Nie przejmuj się nią, tylko posadź te rośliny

Trawa nie chce rosnąć w cieniu? Nie przejmuj się nią, tylko posadź te rośliny

Przypuszczalny skład Wisły Kraków na mecz z GKS-em Katowice

Przypuszczalny skład Wisły Kraków na mecz z GKS-em Katowice

Toyota Yaris Cross 2024. Teraz już tylko z hybrydami

Toyota Yaris Cross 2024. Teraz już tylko z hybrydami