5/11
Ogóreczki do wódeczki, czyli na ostro Grażyny...
fot. Grażyna Łacna-Walczak

Ogóreczki do wódeczki, czyli na ostro Grażyny Łacnej-Walczak 

Składniki 
2,5 kg ogórków gruntowych  pokrojonych w słupki 
3 cebule pokrojone w plastry 
2 łyżki soli 
2 łyżeczki przyprawy curry 
4 łyżeczki pieprzu mielonego 
2 łyżeczki papryki słodkiej 
4 łyżeczki gorczycy 
koper 

Składniki na marynatę 

1 szklanka wody 
1,5 szklanki octu 
1,5 szklanki cukru 

Wykonanie

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 3 godziny. 
Składniki na marynatę zagotować, ostudzić i wlać do ogórków. Wszystko dobrze wymieszać i nakładać do słoików ciasno razem z zalewą. Słoiki pasteryzować 5 minut.

6/11
Prosta sałatka z ogórków Katarzyny Skuty...
fot. pixabay.com

Prosta sałatka z ogórków Katarzyny Skuty

Składniki
4 kg ogórków
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchwi
2 szklanki oleju
2 szklanki octu
2 szklanki cukru
4 łyżki soli

Wykonanie
Ogórki umyć i pokroić w plastry, cebulę i marchew oczyścić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki połączyć. Olej, ocet, cukier i sól zagotować. Przygotowane warzywa zalać zalewą i odstawić na 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie sałatkę zagotować. Gorącą przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odwrócić i zostawić do wystygnięcia.

7/11
Zupa ogórkowa do słoików na zimę Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Zupa ogórkowa do słoików na zimę Joanny Tokarz

Składniki 

2 kg ogórków 
koper (łodygi i baldachy) 
chrzan 
czosnek

Składniki na zalewę
 
1 l wody 
4 dag soli 
 
Wykonanie
 
Ogórki dokładnie umyć, odciąć końcówki (niekoniecznie) i zatrzeć na tarce z dużymi oczkami. Do wyparzonych i osuszonych słoików dać po odrobinie chrzanu, ząbku czosnku i łodyżce kopru. Włożyć ogórki nie ugniatając ich zbytnio i zalać zagotowaną i przestudzoną zalewą Mocno zakręcić.
Zostawić kilka dni w temperaturze pokojowej, po czym dać do piwnicy (lub w inne chłodne miejsce).

8/11
Sałatka z ogórków i białej kapusty Koła Gospodyń Wiejskich w...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Sałatka z ogórków i białej kapusty Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce                                                                                                           
Składniki
1 kg ogórków ze skórą 
2 główki kapusty 
1 kg cebuli 
1 kg papryki czerwonej 
5-6 ząbków czosnku 
6 -7 marchewek 

Składniki na zalewę

2 szklanki cukru 
szklanka oleju 
2 szklanki octu 
2 łyżeczki pieprzu 
4 łyżki soli 
kilka ziaren ziela angielskiego 
kilka liści laurowych 

Wykonanie

Ogórki ze skórką poszatkować w plastry, kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, paprykę i marchew też pokroić w cienkie paski. Poszatkowane warzywa wymieszać z wygniecionym przez praskę czosnkiem i wszystko posolić 2 łyżkami soli. Odstawić na 1-2 godzin.
Pozostałe składniki wlać do garnka i wszystko zagotować ,wymieszać i ostudzić, następnie całość zalać i wymieszać. Zostawić jeszcze na pół godziny aby się przegryzło. Powkładać do słoików i pasteryzować około15 minut.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

XXVII Łódzkie Spotkania Baletowe: Maksymalizm oddziaływania minimalizmu w balecie

XXVII Łódzkie Spotkania Baletowe: Maksymalizm oddziaływania minimalizmu w balecie

Jeden z najbardziej niezwykłych śmigłowców powstał z udziałem łódzkich inżynierów

Jeden z najbardziej niezwykłych śmigłowców powstał z udziałem łódzkich inżynierów

Łódzki hostel w pilnej potrzebie. Ledwie rozpoczął działalność już prosi o pomoc

Łódzki hostel w pilnej potrzebie. Ledwie rozpoczął działalność już prosi o pomoc

Zobacz również

Komunikacja miejska w majówkę. Rozkłady będą się różnić od sobotnich i niedzielnych

Komunikacja miejska w majówkę. Rozkłady będą się różnić od sobotnich i niedzielnych

Łódzki hostel w pilnej potrzebie. Ledwie rozpoczął działalność już prosi o pomoc

Łódzki hostel w pilnej potrzebie. Ledwie rozpoczął działalność już prosi o pomoc