Kardamon
Stanowi znakomity dodatek do zimowej herbaty, pobudza procesy trawienne, łagodzi mdłości, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Można dodawać go do ciastek, racuchów, likierów, nalewek, gorącej czekolady czy kurczaka.
Goździki
Nie tylko poprawiają smak napojów, ale mają też właściwości lecznicze. Pomogą, gdy borykamy się z bólem głowy lub mamy za wysoki poziom cholesterolu we krwi. Możemy dodawać je do herbat i innych napojów rozgrzewających, a także do grzanego wina.
Cynamon
Napojom i potrawom nadaje charakterystyczny posmak. Jest znakomitym dodatkiem do kawy, herbaty, ciast oraz innych deserów. Można przyprawiać nim również musy jabłkowe. Jest cennym źródłem żelaza, wapnia i manganu, pobudza trawienie, działa przeciwbiegunkowo, obniża poziom cholesterolu i pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Imbir
Ze swoim wyrazistym smakiem jest idealnym dodatkiem do zup, np. tajskiej czy dyniowej. Razem z goździkami, cynamonem i cytrusami urozmaici herbatę. Jest zalecany m.in. dla kobiet w ciąży, które zmagają się z nudnościami. Wykazuje również działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, pomaga też zrzucić zbędne kilogramy.