Kurkuma
Jej żółty kolor sprawia, że potrawy, do których ją dodajemy, wyglądają bardzo oryginalnie. Rozgrzewa, działa przeciwzapalnie, zapobiega dolegliwościom reumatycznym. Stymuluje działanie wątroby i wspomaga pracę serca. Pomaga w walce z problemami skórnymi.
Rozmaryn
Znakomicie rozgrzewa, a więc ułatwia organizmowi zwalczenie przeziębienia i grypy. Podnosi ciśnienie krwi, łagodzi bóle głowy. Może być składnikiem nalewek i naparów. Wspomaga walkę ze skórką pomarańczową pojawiającą się na udach, pośladkach i brzuchu – można dodawać go do kąpieli.
Kolendra
Podkreśla walory smakowe mięs, a w szczególności jagnięciny, drobiu i wołowiny, a także ryb. Można podawać ją z gorącą wodą, cytryną i miodem. Olejek kolendrowy ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Tymianek
Jeśli borykamy się z infekcją, sprawdzi się znakomicie. Stanowi jeden z istotniejszych składników tabletek na ból gardła, a także leków na kaszel oraz na trądzik. Zawiera witaminę A, ryboflawinę, niacynę, witaminę C i kwas foliowy oraz potas, wapń, żelazo, cynk, mangan, magnez i miedź.