Makowiec z gotowej masy makowej
Gotowa masa makowa z puszki jest dużym ułatwieniem, ponieważ makowiec na pewno powstanie dużo szybciej. Należy jednak pamiętać, że niektóre z nich wymagają dodatkowego przygotowania.
Co dodać do gotowej masy makowej?
Producenci mas makowych w puszcze przekonują, że produkt jest gotowy do użycia, jednak należy zachować czujność. Masa bowiem nie może być za sucha albo zbyt mokra. Aby była bardziej pulchna, można dodać również do niej ubite na sztywne białka.
Co dodać do masy makowej żeby była wilgotna
Jeśli twoja masa makowa jest zbyt sucha, makowiec przy krojeniu może nadmiernie się kruszyć i być nieco gorszy w smaku. Aby nieco ją nawilżyć można nalać do masy trochę miodu, dodać starte jabłko lub wlać niewielką ilość mleka lub śmietany.
Co jeśli masa makowa jest zbyt mokra?
Masa makowa do makowca na święta nie może być zbyt mokra, ponieważ za duża zawartość wody sprawi, że ciasto może nie wyrosnąć. Aby nieco osuszyć masę makową, należy przesmażyć ją na patelni na wolnym ogniu, by nieco odparowała.