MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pyszny makowiec na święta. Ten przepis zawsze się udaje. Przepis na wilgotny makowiec na kruchym spodzie, pełen bakalii

Maria Kwiecińska
Maria Kwiecińska
Wideo
od 16 lat
Makowiec na święta Bożego Narodzenia gości na naszych wigilijnych stołach od wielu pokoleń. Ciasto z maku i innych bakalii można przygotować na wiele sposobów - może być podany w formie zawijanej lub warstwowej. Podajemy wypróbowany przepis na szybki i prosty w wykonaniu zawijany makowiec, który zawsze się udaje!

Prosty przepis na makowiec na święta

Sposobów na pyszny makowiec na święta jest tyle, ile gospodyń, jednak najszybszym i najprostszym przepisem jest ten bez zaczynu. Dlatego przygotowanie jest szybkie. Mimo tego makowiec cudownie prezentuje się na świątecznym stole i jest przepyszny w smaku - ciasto jest puszyste a masa makowa wilgotna i pełna bakalii.

Wilgotny makowiec zawijany - co zrobić, aby makowiec zawsze się udał?

Makowiec zawijany - jak zrobić ciasto drożdżowe do makowca?

Składniki:

  • 500g mąki pszennej (tortowa lub uniwersalna)
  • 100 g masła
  • 100 g cukru (1/3 szklanki)
  • 2 żółtka średnich lub dużych jajek
  • 1/2 szklanki mleka (może być więcej)
  • 40 g świeżych drożdży lub 12 g suchych

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku umieść masło, mleko oraz cukier i powoli podgrzewaj do roztopienia się masła. Powstałą masę ostudź do około 40 stopni Celsjusza.
  2. Do dużej miski wbij dwa żółtka i dodaj drożdże oraz przestudzoną masę z słodkim masłem i mlekiem. Przesiej do miski mąkę i wyrabiaj przez około 5 minut. Ciasto musi gładko odklejać się od ręki. Możesz wyrabiać ciasto dłonią lub mikserem z hakami.
  3. Kulkę ciasta zostaw w misce przykrytej ścierką lub folią spożywczą i odłóż do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto powinno potroić swoją objętość.

Co zrobić, aby makowiec na święta zawsze się udał? Sprawdź te triki naszych babć:

Jak przygotować mak do makowca zwijanego?

Domowa masa makowa - składniki:

  • 500 g niebieskiego suchego maku
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 70 g orzechów włoskich
  • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 4 łyżki miodu (około 80 g)
  • 2 łyżki masła (około 20g)

Sposób przygotowania:

  1. Mak umieść w garnku i zalej trzema szklankami wody. Zagotuj całość i gotuj przez pięć minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Wylej całość na drobne sitko. Umieść sitko w szerokiej misce i odstaw na około 20 minut, by mak ostygł i ociekł. Jeśli uważasz, że mak nadal jest mokry, należy wycisnąć nadmiar wody w ścierkę lub gazę.
  2. Przestudzony i osuszony mak zmiel w maszynce do mięsa o najmniejszych oczkach.
  3. Przygotuj bakalie - suszone morele i większe owoce oraz orzechy pokrój na mniejsze części.
  4. Do zmielonego i przestudzonego maku w garnku dodaj bakalie, cztery łyżki miodu, cukier, masło oraz orzechy. Garnek umieść na małym palniku i podgrzewaj powoli do rozpuszczenia masła i połączenia się składników.
  5. Masy makowej wyjdzie więcej niż jest ci to potrzebne, jednak możesz ją wykorzystać do innych potraw wigilijnych.
  6. Do makowca użyj około 600-700g masy. Dodaj do niej ubite na sztywno trzy białka.

Jak zawinąć makowiec?

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na placek grubości około centymetra. Placek posmaruj równomiernie makową masą. Makowiec zawiń w rulon. Zanim włożysz go do blaszki zawiń go luźno w papier do pieczenia, tak by zostawić około 1,5 cm luzu z obu stron. Pieczony w ten sposób nie rozklei się w piekarniku.

Przepis na makowiec babci, który zawsze się udaje. Sprawdź rady doświadczonych gospodyń:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki