Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na wilgotny sernik jest bardzo łatwy. Jak zrobić miękki i puszysty sernik na święta? Tradycyjny sernik na Boże Narodzenie

Maria Kwiecińska
Maria Kwiecińska
Tradycyjny sernik to uwielbiane przez wszystkich ciasto. Co trzeba zrobić, aby sernik był idealnie wilgotny i puszysty? Sprawdź w galerii zdjęć.
Tradycyjny sernik to uwielbiane przez wszystkich ciasto. Co trzeba zrobić, aby sernik był idealnie wilgotny i puszysty? Sprawdź w galerii zdjęć. pixabay.com
Tradycyjny sernik to ciasto, które króluje na wielu polskich stołach nie tylko od święta. Wilgotny i puszysty sernik można podawać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami, co sprawia, że przysmak ten nigdy się nie znudzi! Przepis na klasyczny sernik jest bardzo prosty, ma krótką listę składników i nawet początkujący poradzą sobie z jego przygotowaniem.

Przepis na sernik na Boże Narodzenie. Puszysty i wilgotny sernik bez spodu

Sernik to najpopularniejsze ciasto, które podajemy do kawy i herbaty nie tylko od święta. Jego wykonanie jest stosunkowo proste, a pyszny puszysty i wilgotny sernik można podać na wiele sposobów. Tradycyjny przysmak można podać z cukrem pudrem, bitą śmietaną i sezonowymi owocami lub frużeliną. Sernik podawany jest również na ciepło z polewą czekoladową lub karmelem.

Idealny sernik naszych mam i babć jest wilgotny i puszysty. Uzyskanie takiego efektu co prawda wymaga lat praktyki i doświadczenia w pieczeniu ciast, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych czynnikach, które sprawią, że masa serowa będzie bardziej puszysta, miękka i odpowiednio mokra. Sprawdź w galerii zdjęć, jak upiec puszysty i wilgotny sernik:

Do przygotowania tradycyjnego sernika nie potrzebujemy ciasta na spód. Najlepiej wykonać go w tortownicy (o średnicy min. 26 cm). Dzięki temu łatwiej wyciągniemy go z formy i będzie prostszy do pokrojenia.

Sernik tradycyjny - przepis

Składniki:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 250g miękkiego masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 6 jaj
  • 1 cukier wanilinowy
  • 150 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

  1. Oddzielamy żółtka od białek i odkładamy na później. Białka ubijamy na sztywno i chowamy do lodówki.
  2. Masło ubijamy na puszystą masę. W trakcie ubijania dodajemy po jednym żółtku i cukier puder.
  3. Po uzyskaniu gładkiej masy zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po kolei: cukier wanilinowy, śmietankę kremówkę oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do połączenia składników.
  4. Drewnianą łyżką lub szpatułką mieszamy delikatnie masę serową z ubitymi wcześniej białkami.
  5. Tortownicę lub małą blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą, wiórkami kokosowymi lub mielonymi orzechami. Formę można też wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. Celsjusza i pieczemy sernik przez 60 minut.
  7. Sernik studzimy stopniowo - najpierw należy lekko otworzyć drzwiczki piekarnika, potem wysuwamy sernik, a na koniec letni wyjmujemy z piekarnika.
  8. Podajemy według uznania - możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Co zrobić aby sernik był wilgotny i puszysty?

Tradycyjny sernik nie jest trudno upiec, więc nawet początkujący pasjonaci cukiernictwa sobie z nim poradzą. Doświadczone gospodynie mają swoje sposoby na pieczenie sernika i sprawdzone triki na to, aby ciasto było zawsze puszyste i wilgotne.

Sprawdź w galerii zdjęć, o czym należy pamiętać, by sernik był mokry i delikatny:

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki