Prosty przepis na makowiec na święta, który zawsze się udaje
Zawijany makowiec z ciasta drożdżowego gości na wielu świątecznych stołach. Jest prosty i szybki w wykonaniu. Co zrobić, aby makowiec zawsze się udał? Sprawdź w galerii zdjęć.
Makowiec zawijany na święta z lukrem
Zawijany makowiec z bakaliami smakuje doskonale i pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Aby wyglądał jeszcze lepiej po przestudzeniu możesz polać go lukrem i posypać suchym makiem lub posiekanymi orzechami.
Dlaczego makowiec się rozwarstwia i opada podczas pieczenia?
Przy przygotowaniu ciasta na makowiec należy uważać na ilość drożdży. Kiedy będzie ich za dużo ciasto za szybko wyrośnie i może opaść podczas pieczenia. Należy również pilnować czasu "odpoczywania" ciasta drożdżowego, aby nie leżało zbyt krótko.
Czy makowiec wyciągamy od razu z piekarnika?
Aby z naszego makowca na święta nie zrobił się zakalec, makowca nie wyciągamy z piekarnika od razu po jego wyłączeniu. Po upieczeniu ciasta należy jedynie uchylić drzwiczki i wyciągać go "stopniowo". W ten sposób nie zrobi się zakalec.