Organizatorzy zwracają przy tym uwagę, że uczestnicy kulinarnego święta będą mieli do wyboru aż osiem dań wegańskich - a wszystko to bardzo oryginalne propozycje.
Festiwalowi będą towarzyszyły dodatkowe atrakcje. We wtorek 9 listopada Ramenownia (ul. Piotrkowska 89) zaprosi gości na tsukemen, czyli ramen, w którym makaron i wywar podawane są w osobnych naczyniach, a danie zjada się maczając makaron w wywarze. Ponadto lokal zaprezentuje też własną produkcję makaronu. Dwa dni później wielbiciele ostrych smaków będą mogli spróbować swych sił w niecodziennej rywalizacji.
- 11 listopada restauracja Umamitu organizuje Hot Ramen Challenge, w którym ośmiu śmiałków stanie do rywalizacji polegającej na jak najszybszym zjedzeniu wyjątkowo pikantnego dania - mówi Izabella Borowska. Nagrodą w konkursie będzie zestaw do samodzielnego przygotowania ramenu.
W niedzielę 14 listopada studio kulinarne Book&Cook zaprasza na warsztaty z domowego przygotowania ramenu, które poprowadzi Bartosz Snecz Dębski.