Pomarańcze
Pomarańcze dostarczają witaminę A, witaminy z grupy B, fosfor, siarkę, potas i magnez, miedź i selen, są też źródłem beta-karotenu. Spowalniają starzenie się organizmu i zawierają antyoksydanty.
Kapusta
Można ją spożywać w wielu formach, również pieczoną, gotowaną i kiszoną. Ma mało kalorii, za to wiele witaminy C, witamin z grupy B, K, A i E, a także potasu. Posiada związki o działaniu antynowotworowym, ponadto działa przeciwbakteryjnie i wspomaga pamięć, a to tylko część z szeregu jej zalet.
Kasze
Są w naszej polskiej kuchni od dawien dawna. Kasze są pyszne i zdrowe, a jednocześnie niedoceniane. Są źródłem witamin z grupy B, witaminy E, żelaza i miedzi. Dzięki błonnikowi regulują pracę jelit. Co ciekawe, im kasza jest grubsza, tym zawiera więcej błonnika. Dzięki niemu obniżają poziom złego cholesterolu.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie również zawierają wielonasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas omega 3, który działa przeciwzapalnie. Zawierają składniki mineralne, witaminy, w tym A, C, E i z grupy B oraz białko i węglowodany.