Płatki owsiane
Płatki owsiane mają wiele zastosowań, a co więcej są po prostu zdrowe i tanie. Są idealnym źródłem błonnika, mają także korzystny indeks glikemiczny. Ponadto zawierają witaminy, w tym B1 i B5, przeciwutleniacze i składniki mineralne, jak wapń, żelazo, cynk, magnez i fosfor.
Ziemniaki
Ziemniaki wbrew stereotypom, które wokół nich narosły, pomagają w walce z nadwagą. Ponadto ułatwiają trawienie i obniżają poziom cholesterolu. Co więcej, zawierają potas, fosfor i magnez, a także wiele innych pierwiastków.
Cebula
Cebula zawiera antyoksydanty i związki siarki, a ponadto między innymi selen, cynk i witaminę C. Sprawdzi się przy przeziębieniu, ale również profilaktycznie, ponieważ wzmacnia odporność. Co ciekawe, może regulować cukrzycę i zapobiegać wrzodom.
Siemię lniane
Siemię lniane zawiera kwasy omega-3, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E, cynk, magnez, błonnik pokarmowy i inne. Mówi się o jego stosowaniu nawet w leczeniu niektórych chorób. Zawarte w siemieniu fitosterole zmniejszają poziom cholesterolu.