5/6
Dżem z żurawiny może przyrządzić każdy, nawet kuchenny...
fot. pixabay.com/TesaPhotography

Dżem z żurawiny

Dżem z żurawiny może przyrządzić każdy, nawet kuchenny amator. 500 g owoców miksujemy, 500 g pozostawiamy w całości. Zmiksowana część trafia do garnka z 500 g cukru, całość trzeba zagotować, następnie dodać pozostałe owoce i trzymać na ogniu nie dłużej niż godzinę. Gorącą marmoladę przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem.

6/6
Kwaskowość żurawiny sprawdzi się w wypiekach. Szklankę mąki,...
fot. pixabay.com/chefjoannabarajas

Ciasto z żurawiną

Kwaskowość żurawiny sprawdzi się w wypiekach. Szklankę mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli mieszamy, do tego dodajemy 50 g masła utarte z niecałą szklanką cukru. Wlewamy szklankę mleka i wyrabiamy na gładką masę. Ostrożnie dołączamy owoce żurawiny (szklanka, półtorej szklanki) i łączymy z ciastem, starając się ich nie zmiażdżyć. Całość pieczemy ok. 55 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Horoskop dzienny na środę. Kto będzie miał dobry dzień?

Horoskop dzienny na środę. Kto będzie miał dobry dzień?

Bunt i relacje, Przedwiośnie, Treny, Biblia... na maturze z polskiego! FOTO FILM

Bunt i relacje, Przedwiośnie, Treny, Biblia... na maturze z polskiego! FOTO FILM

Polecamy

Zmiana w organizacji ruchu na jednej z ulic w Łodzi. Kierowcy będą mieć łatwiej

Zmiana w organizacji ruchu na jednej z ulic w Łodzi. Kierowcy będą mieć łatwiej

Kapitalny sezon Wołosz! Dobry prognostyk przed LN. Zobacz polskie triumfatorki w LM

Kapitalny sezon Wołosz! Dobry prognostyk przed LN. Zobacz polskie triumfatorki w LM

To nie ta sama osoba! Tak Laluna wyglądała 17 lat temu. „Królowa życia” szokuje

To nie ta sama osoba! Tak Laluna wyglądała 17 lat temu. „Królowa życia” szokuje