5/6
Dżem z żurawiny
Dżem z żurawiny może przyrządzić każdy, nawet kuchenny amator. 500 g owoców miksujemy, 500 g pozostawiamy w całości. Zmiksowana część trafia do garnka z 500 g cukru, całość trzeba zagotować, następnie dodać pozostałe owoce i trzymać na ogniu nie dłużej niż godzinę. Gorącą marmoladę przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem.
6/6
Ciasto z żurawiną
Kwaskowość żurawiny sprawdzi się w wypiekach. Szklankę mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli mieszamy, do tego dodajemy 50 g masła utarte z niecałą szklanką cukru. Wlewamy szklankę mleka i wyrabiamy na gładką masę. Ostrożnie dołączamy owoce żurawiny (szklanka, półtorej szklanki) i łączymy z ciastem, starając się ich nie zmiażdżyć. Całość pieczemy ok. 55 minut w 180 stopniach Celsjusza.