9/11
ŚLEDŹ W ŚMIETANIE Z OGÓRKIEM...

ŚLEDŹ W ŚMIETANIE Z OGÓRKIEM

Śledzie w śmietanie z cebulką i ogórkiem konserwowym równie łatwo się robi, co zjada. To klasyczne połączenie smakuje każdemu i dlatego powinno znaleźć się na Twoim świątecznym stole!
Składniki: 2 ogórki konserwowe, cebula, 3 łyżki kwaśnej śmietany,
Śledzie umyj, zalej zimną wodą i pozostaw na 1 godz., odsącz, pokrój na kawałki 2-3 cm. Ogórki i cebulę pokrój w kostkę. Śmietanę wymieszaj z majonezem, dodaj ogórki i cebulę, wymieszaj. W płaskim naczyniu rozłóż śledzie, zalej je sosem majonezowym. Naczynie przykryj i wstaw do lodówki. Śledzie podawaj schłodzone, udekorowane koperkiem.

10/11
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU...

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU

Przepis na śledzie po kaszubsku w formie koreczków, to pyszny pomysł na przekąskę lub przystawkę, nawet jeśli mieszkasz z daleka od Kaszub. To połączenie marynowanych filetów śledziowych i moczonych w winie rodzynek sprawdzi się na każdym wigilijnym stole.
Filet śledziowy (500 gramów), 4 łyżki rodzynek, szklanka białego wino, 2 łyżeczki octu winnego, pół łyżeczki mielonej gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy, troszkę cukru i keczupu, 100 ml oleju, 2 łyżeczki czerwonej marynowanej papryki, natka
Śledzie umyj w zimnej wodzie, pokrój w długie paski i zwiń w ślimaczki - koreczki, ułóż ciasno w naczyniu. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z octem winnym, gorczycą, zielem angielskim, cukrem i pieprzem i liśćmi laurowymi. Ponownie zagotuj. Pozostaw do ostudzenia. Zimną marynatą zalej śledzie, zostaw na noc (minimum 3 godziny). Rodzynki zalej winem i odstaw na 20 minut. Śledzie wyjmij z marynaty. Ketchup wymieszaj z olejem, rodzynkami, papryką i natką pietruszki. Zalej śledzie i pozostaw najlepiej do drugiego dnia w lodówce. Śledzie podawaj na półmisku.

11/11
ŚLEDZIE Z WARZYWAMI…...

ŚLEDZIE Z WARZYWAMI…

… komponuje się wyśmienicie, z szczególnie z duszoną marchewką, cebulą i koncentratem pomidorowym. A takim sosem wystarczy zalać śledzie i wstawić do lodówki.
Składniki Bulion warzywny (500 g), 4 filety, po 3 cebule i marchewki, olej (100 ml), trochę koncentratu pomidorowego, jedno ziele angielskie, liśc laurowy, odrobina octu, papryka

Filety wymocz w wodzie, odsącz i pokrój na kawałki. Cebule pokrój w półplasterki, marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa duś na patelni na rozgrzanym oleju, podlewaj odrobiną wody. Dodaj kostkę bulionową, ziele angielskie i liść laurowy, duś do miękkości warzyw. Dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku pieprzem, papryką i octem. Ostudź sos i przekładaj nim kawałki śledzi. Śledzie podawaj po kilku godzinach, schłodzone w lodówce.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Co stanie się z Wodnym Rynkiem w Łodzi?

Co stanie się z Wodnym Rynkiem w Łodzi?

Zapisy do szkół ponad podstawowych w Łodzi tylko do 21 maja

Zapisy do szkół ponad podstawowych w Łodzi tylko do 21 maja

Polecamy

Plenerowe atrakcje w Manufakturze – duża dawka adrenaliny gwarantowana!

Plenerowe atrakcje w Manufakturze – duża dawka adrenaliny gwarantowana!

Zapisy do szkół ponad podstawowych w Łodzi tylko do 21 maja

Zapisy do szkół ponad podstawowych w Łodzi tylko do 21 maja

Kibice Lecha na stadionie Widzewa w Łodzi. Komunikat Ekstraklasy SA. Zdjęcia

Kibice Lecha na stadionie Widzewa w Łodzi. Komunikat Ekstraklasy SA. Zdjęcia