La’Qra Bistro
ul Żwirki 26, Łódź
Szarlotka z gęsi. Tarta jabłkowa z marynowanym w ziołach i winie filetem z gęsi z żurawiną i lodami jabłkowymi podawanych z prochem z tłuszczu gęsiego oraz chipsami z siemienia lnianego.
69 Restauracja Bułgarska
ul. Piotrkowska 69 Łódź
Tatar ot gyszo meso, czyli tatar z siekanej surowej gęsi owsianej. Mięso marynowane wcześniej w rakiji i soku cytrynowym. Podane z pieczywem.
Agrafka
ul. Piotrkowska 90, Łódź
Gęś marynowana w Soplicy pigwowej gotowana sous-vide, brukselka w miodzie, chips z żółtej marchwi, dynia piżmowa, dymka, sos na wywarze z gęsi i mus wiśniowy oraz posypka z kasztana.
Drukarnia
ul. Piotrkowska 138/140
Galantyna z gęsi z orzechami i gruszką. Sos gastrique, podana z pieczonym batatem pod śmietanową pierzynką z granatem i świeżą miętą.