5 z 13
![Dodaj pozostałe składniki czyli cukier, proszek do pieczenia...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/f4/00/642d81a415f3b_o_large.jpg)
fot. Katarzyna Puczyńska
Kruche ciasto. Krok 3
Dodaj pozostałe składniki czyli cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Możesz dodać żółtka surowe lub żółtka ugotowane. Jeśli pieczesz ciasto na słono pomiń cukier i dodaj łyżeczkę soli.
6 z 13
![Ponownie posiekaj składniki nożem lub specjalną siekaczką do...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/7b/ba/642d819d63e90_o_large.jpg)
fot. Katarzyna Puczyńska
Kruche ciasto. Krok 4
Ponownie posiekaj składniki nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta.
7 z 13
![Możesz dodatkowo doprawić ciasto skórką otartą z cytryny,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/c7/fa/642d81c9ee325_o_large.jpg)
fot. Katarzyna Puczyńska
Kruche ciasto. Krok 5
Możesz dodatkowo doprawić ciasto skórką otartą z cytryny, cukrem waniliowym lub esencją waniliową. Świetnie sprawdzą się także korzenne przyprawy jak cynamon, imbir i gałka muszkatołowa.
8 z 13
![Zagnieć ciasto w zwartą kulę. Jeśli mąka była bardzo sucha,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/7f/3b/642d81bf051b4_o_large.jpg)
fot. Katarzyna Puczyńska
Kruche ciasto. Krok 6
Zagnieć ciasto w zwartą kulę. Jeśli mąka była bardzo sucha, to możesz mieć z tym trudność. Nie przejmuj się, to da się szybko poprawić. Wystarczy dodać łyżkę lub dwie zimnej wody, śmietany lub mleka.