Sok malinowy
Sok z malin jest jednym z najprostszych do zrobienia. Wystarczy wziąć świeże maliny i biały cukier kryształ.
Składniki: 1 kg malin, 300 g cukru białego
W dużym słoiku należy zasypać maliny cukrem i odstawić na 2-3 dni, aż puszczą sok. Następnie należy je podgrzać w dużym garnku i po zagotowaniu odcedzić na sitku. Powstały sok należy przelać do wyparzonych słoików. Można je pasteryzować, aby przetrwały na zimę.
Sok z pigwy
Sok pigwowy można zrobić w podobny sposób jak sok z malin. Wystarczy owoce zasypać cukrem i po paru dniach przelać do słoików.
Składniki: 1 kg pigwy, 600 g cukru białego kryształu
Pigwę należy umyć i drobno pokroić. Pokrojone owoce należy umieścić w wysokim słoiku i zasypać cukrem. Na wierzchu należy zawiązać gazę lub ściereczkę tetrową. Można ją przytrzymać sznurkiem lub gumką recepturką. Owoce w słoiku powinny być dokładnie przykryte cukrem. W tym celu można delikatnie potrząsać naczyniem. Po około 3-5 dniach pigwa puści sok. Gotowy sok należy przelać do butelek lub słoików.
Sok z grejpfruta
Sok z cytrusów to świetne źródło witaminy C. Odważni smakosze chętnie sięgają po sok z grejpfruta, mimo charakterystycznej goryczy. W tym wypadku warto je odrobinę osłodzić np. miodem.
Składniki: 1 grejpfrut, łyżeczka miodu
Grejpfrut umyj i wyciśnij z niego sok. Dodaj miodu do smaku.