![W woj. mazowieckim warto zapoznać się ze smakiem...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/48/79/6228a70e4f6f1_o_large.jpg)
WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE
W woj. mazowieckim warto zapoznać się ze smakiem regionalnych wyrobów takich, jak m.in. ser twarogowy z Gąsiorowa, kiełbasa Tumska, pasta rybna z Radziwiłłowa, jabłka grójeckie, kozienicki ogórek kiszony, fafernuchy, mazowieckie masło klarowane oraz syrop z mniszka z Puszczy Mariańskiej.
![W regionie łódzkim dobrze trafić na tradycyjne produkty,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/3c/94/6228a7e152e65_o_large.jpg)
WOJEWÓDZTWO ŁÓDZKIE
W regionie łódzkim dobrze trafić na tradycyjne produkty, m.in. zsiadłe mleko z Dionizowa, kiełbasę z Tronin, karpia z Grabi, ćwikłę z chrzanem po łowicku, chleb kozacki z Ozorkowa, masło z Głuchowa, miody z gminy Żelechlinek, cepeliny z Nagawek oraz gołąbki z Osin.
![W woj. opolskim można znaleźć smakołyki o wielu obliczach....](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/a9/99/6228a8a50d1ad_o_large.jpg)
WOJEWÓDZTWO OPOLSKIE
W woj. opolskim można znaleźć smakołyki o wielu obliczach. Wśród nich są m.in. ser twarogowy z Olesna, modziki, żymlok opolski biały, kapusta kiszona z Bobrowy, krośnicka szpajza, miody rudnickie oraz tej ziołowy.
![Na Pomorzu mieszkańcy mogą pochwalić się tradycyjnymi...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/7e/e7/6228a97c4e169_o_large.jpg)
WOJEWÓDZTWO POMORSKIE
Na Pomorzu mieszkańcy mogą pochwalić się tradycyjnymi wyrobami takimi, jak m.in. twaróg żuławski z Marzęcina, bitki dominikańskie, kaczka po pomorsku, śledź mancowy po kaszubsku, ikra smażona z Kaszub, jabłko czernińskie, chleb pumpernikiel, masło kociewskie, czernina kaszubska oraz kaszubski miód pitny.