
Oglądaj dalej, klinik kolejne zdjęcie

W poprzednie wakacje inspektorzy sprawdzili 169 restauracji i barów w kurortach, na stacjach benzynowych i dworcach.W 87 proc. z nich wystąpiły nieprawidłowości: od złego oznakowania, zbyt małych porcji, po oszukiwanie na rodzaju mięsa, ryby czy sera. Inspektorzy sprawdzili prawie 5 tys. partii produktów i zgłosili zastrzeżenia do ok. 2,9 tys. z nich.

Najważniejsze nieprawidłowości wykryte podczas kontroli:
zamiana składników, np. filet soli zastąpiono filetem z limandy żółtopłetwej

Najważniejsze nieprawidłowości wykryte podczas kontroli:
zamiana składników np.: kebab zawierał mięso wołowe i drobiowe, a nie jak deklarowano baraninę

Najważniejsze nieprawidłowości wykryte podczas kontroli:
zamiana składników, np. oscypek okazał się tańszą roladą ustrzycką, a w pierogach wołowych nie było wołowiny, tylko wieprzowina

Najważniejsze nieprawidłowości wykryte podczas kontroli:
wydawanie za małych porcji, np. masa 2 porcji kotletów wołowych (z burgerów) miała wynosić łącznie 300 g a w rzeczywistości było to 217 g,

Najważniejsze nieprawidłowości wykryte podczas kontroli:
przeterminowane produkty,
nieprawidłowe przechowywanie żywności i niewłaściwe warunki sanitarne, np. brudne, nadmiernie oszronione czy niesprawne lodówki,

Najważniejsze nieprawidłowości wykryte podczas kontroli:
brak wykazu składników oraz informacji o alergenach