Takie są skutki częstego jedzenia fast foodów.
Podniesiony poziom złego cholesterolu LDL, obniżenie dobrego HDL, ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca. Winowajca: tłuszcze trans. Wytwarzane są podczas przetwarzania żywności i powszechnie spotykane w fast foodach (podobnie jak np. w chipsach i ciasteczkach). Żadna ilość tłuszczów trans nie jest dobra dla zdrowia.
Takie są skutki częstego jedzenia fast foodów.
Fast foody jak żółtaczka – niedomagania wątroby.
Łakomisz się na szybkie, tanie i cieplutkie bułeczki wypchane mięsem lub chrupiące frytki oblane keczupem? Niestety, zadziała to destrukcyjnie także na wątrobę. Tłuszcze nasycone zawarte w takich posiłkach powodują stłuszczenie wątroby. Zmienia się aktywność enzymów wątrobowych, narząd wykazuje wszelkie cechy zapalenia, co może skutkować jego uszkodzeniem. Zabójcy wątroby to frytki, które oprócz dużej ilości tłuszczu i soli, zawierają cukier, ale też cebula i pieczony kurczak, bo wchłaniają największe ilości tłuszczu. Lekarze przestrzegają też przed fastfoodowymi sałatkami, bowiem dodaje się do nich glikol propylenowy – ten sam, który stosujemy jako środek przeciw zamarzaniu w spryskiwaczach do szyb. W sałatkach używa się go, by warzywa zbyt szybko nie więdły. Sytuację pogarsza fakt, że fast foody jemy wielkimi kęsami, szybko i nie dożuwając. Obciążona i nadwyrężona wątroba odbija się na samopoczuciu i kondycji całego organizmu.