1/11
Suflet czekoladowy, pływające krewetki i łosoś na makaronie...
fot. materiały prasowe TVN

Dania laureatek programu MasterChef Junior

Suflet czekoladowy, pływające krewetki i łosoś na makaronie to tylko kilka popisowych dań. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć dania.

2/11
Hela Kłobudzka jako przystawkę podała tuńczyka z sosem...
fot. materiały prasowe TVN

Lekko opiekany tuńczyk z pianką sojową podany z mango i ogórkiem

Hela Kłobudzka jako przystawkę podała tuńczyka z sosem przygotowanym przy pomocy syfonu. Dzięki temu miał lekką, piankową konsystencję.

3/11
Składniki:...
fot. materiały prasowe TVN

Śliwki suszone w boczku z serem feta - przystawka Ewy Ziemiańskiej

Składniki:

15 plasterków wędzonego boczku,
15 śliwek suszonych
1 ser feta,
1 opakowanie rukoli
pomidorki koktajlowe
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz

Przygotowanie:

Śliwkę wędzoną nadziewamy serem feta, zawijamy w plaster boczku i przebijamy wykałaczką. Zapiekamy 15 minut w piecu rozgrzanym do 170°.

Podajemy z sałatką z rukoli, fety i pomidorków polanej sosem vinegret (wymieszaj razem oliwę,ocet balsamiczny,miód i musztardę. Dopraw solą i pieprzem.)

4/11
Składniki:...
fot. materiały prasowe TVN

Łosoś na makaronie z cukinii z sosem paprykowym Ewy Ziemiańskiej

Składniki:

1 filet z łososia atlantyckiego,
sos sojowy,
ocet winny
papryka słodka
papryka ostra,
papryczka chili,
papryka czerwona świeża
miód
1 cukinia
czosnek
oliwa
suszone pomidory

Przygotowanie:

Z fileta z łososia usuwamy skórę. Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, octu winnego, papryki słodkiej, ostrej i chili oraz miodu.

Oczyszczony filet umieszczamy w marynacie. Cukinie strugamy za pomocą obieraczki, aż powstaną długie wstążki. Czosnek przysmażamy na oliwie z oliwek i na to wykładamy makaron z cukinii, delikatnie obsmażamy, aby cukinia nie straciła jędrności. Na koniec dodajemy pokrojone suszone pomidorki.

Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 7 minut w temperaturze 180° z włączonym termoobiegiem.
Paprykę świeżą słodką i ostrą kroimy w drobną kosteczkę i zalewamy śmietanką 30%. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

Wykładamy makaron z cukinii, na niego gotowy filet z łososia i polewamy sosem paprykowym.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Odnowiono zabytkową kamienicę w pobliżu Nowego Centrum Łodzi

Odnowiono zabytkową kamienicę w pobliżu Nowego Centrum Łodzi

Zegarek patrona Stadionu ŁKS na targach. Omegę wypożyczył Tomasz Salski

Zegarek patrona Stadionu ŁKS na targach. Omegę wypożyczył Tomasz Salski

Porodówka w Madurowiczu po remoncie. Jak wygląda? ZDJĘCIA

Porodówka w Madurowiczu po remoncie. Jak wygląda? ZDJĘCIA

Zobacz również

Odnowiono zabytkową kamienicę w pobliżu Nowego Centrum Łodzi

Odnowiono zabytkową kamienicę w pobliżu Nowego Centrum Łodzi

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję