Łosoś w sosie teriyaki z purée z ziemniaka, pak choi Heli Kłobudzkiej
Jednym z zadań było przygotowanie dania głównego z ryb. Hela Kłobudzka podbiła łososiem kubki smakowe jurorów.
Węgorz w ziemniaku Wiktorii Chmielewskiej
Składniki:
5 ziemniaków ( po ugotowaniu musi wyjść 400g)
300 g węgorza wędzonego
100 g szpinaku
100 g ser szafir
1 łyżka masła
1/2 łyżki mąki
100ml mleka
100ml śmietanki 30%
50 g sera szafir
czarny kawior
1 żółtko
80 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczane
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki i odstaw do wystygnięcia. Następnie przesiej je przez sito cukiernicze, dodaj żółtko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Węgorza i usmażony szpinak drobno pokrój, dodaj do nich starty ser szafir i wymieszaj.
Pyzy:
40 g ciasta uformuj w kulkę i 30 g farszu uformuj w kulkę. Rozgnieć ciasto rękoma, włóż farsz i uformuj w dowolny kształt. Gotuj przez ok. 5-10 minut. Sos, mleko, śmietankę i ser zagotuj, przecedź przez sito, a następnie przelej do czystego garnka. Dodaj masło i mąkę, chwile pomieszaj i zdejmij z ognia, żeby nie zrobił się z tego beszamel. W głębokim talerzu ułóż pyzę, obok nalej sos i połóż łezkę kawioru.
Intermezzo:
100 ml wody
½ grejpfruta
Przygotowanie:
Wodę zmroź, pokrój na śnieg i polej sokiem z grejpfruta.
Crème caramel Ewy Ziemniańskiej
Składniki:
500 ml mleka
2 jajka
2 żółtka
6 łyżek cukru
szczypta soli
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki wody
0,5 szklanki cukru
świeże borówki
truskawki
mięta
Przygotowanie:
Z połowy szklanki cukru i 3 łyżek wody z sokiem z cytryny robimy karmel, którym wypełniamy dno nasmarowanej olejem kokilki. Przekładamy do lodówki.
Pozostałe składniki mieszamy rózgą w misce, zalewamy wypełnione karmelem kokilki i wstawiamy do piekarnika 150° na 45 minut.
Po wystudzeniu wykładamy na talerz, przyozdabiamy świeżymi owocami i dekoracją z karmelu.
Zwycięski deser Heli Kłobudzkiej
Zwyciężczyni na deser podała tapiokę z karmelizowanymi bananami i przyprawą curry. Przysmak podany był z sorbetem z mango i marakui.