Czekoladowa chmurka
Składniki:
100 g białej czekolady
4 jajka
80 g cukru
40 g mąki
masło do wysmarowania foremek
cukier do posypania
1/4 ananasa
limonka
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść i odstaw do wystygnięcia, foremki do sufletów wysmaruj masłem i obsyp cukrem. Wstaw do zamrażarki.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z połową cukru, następnie dodaj mąkę, a na koniec czekoladę. Białka ubij z resztą cukru i 1 łyżeczką limonki. Najpierw dodaj odrobinę białek do żółtek i wymieszaj, aby masa była trochę płynniejsza. Potem żółtka dodaj do białek, mieszając plastikową szpatułką. Wlej masę do foremek.
Serwetkę złóż na 4 i postukaj nią w suflety. Wstaw foremki do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Przy wkładaniu włącz na 200 stopni, bo wtedy grzałki zaczną znowu działać i piecz przez ok. 10 do 12 minut.
W tym czasie zrób lody: zblenduj ananasa, dodaj pół limonki i zamroź azotem lub wstaw do zamrażarki.
Składanie dania:
Na talerzu połóż suflet, obok gałkę lodów i ozdób ananasem.
Tatar z krewetkami w chipsie z ziemniaka z majonezem cytrusowym i cytrusami Wiktorii Chmielewskiej
Składniki:
1 ziemniak
5 krewetek
1 jajko
1/4 mango
1 drobna kostka chili
1 łyżeczka oliwy
1/2 łyżeczki sosu sojowego
10 gałązek kolendry
1 limonka
olej do zagęszczenia ok. 1/2 szklanki
olej do smażenia chipsów
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na mandolinie cieniutko pokrój ziemniaka, wbij wykałaczkę, aby wyglądało jak taco. Usmaż na oleju rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 2 minuty i odstaw do wysuszenia. W tym czasie zrób majonez, czyli jajko, ocet i musztardę wlej do blendera i zacznij miksować od wolnych obrotów. Następnie powoli wlewaj olej do zagęszczenia mikstury. Dodaj 5 gałązek drobno posiekanej kolendry, 1/4 limonki, sól i pieprz i włóż do lodówki.
Krewetki obierz i pokrój w kostkę, nie może być za drobno. Dodaj sos sojowy, resztę posiekanej kolendry i resztę limonki. Odstaw na chwilę, aby krewetka się ścięła.
Do miski daj mango pokrojone w kosteczkę, oliwę i chilli.
Do naszych chipsów włóż tatar z krewetki, na nim zrób małe kropeczki majonezu, połóż salsę z mango, ozdób kolendrą i gotowe.
Finalistki 7. edycji programu MasterChef Junior z jurorami
Hela Kłobucka, Ewa Ziemiańska i Wiktoria Chmielewska w finale zaprezentowały w pełni swoje umiejętności.