9/11
Składniki:...
fot. materiały prasowe TVN

Czekoladowa chmurka

Składniki:

100 g białej czekolady
4 jajka
80 g cukru
40 g mąki
masło do wysmarowania foremek
cukier do posypania
1/4 ananasa
limonka

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuść i odstaw do wystygnięcia, foremki do sufletów wysmaruj masłem i obsyp cukrem. Wstaw do zamrażarki.

Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z połową cukru, następnie dodaj mąkę, a na koniec czekoladę. Białka ubij z resztą cukru i 1 łyżeczką limonki. Najpierw dodaj odrobinę białek do żółtek i wymieszaj, aby masa była trochę płynniejsza. Potem żółtka dodaj do białek, mieszając plastikową szpatułką. Wlej masę do foremek.

Serwetkę złóż na 4 i postukaj nią w suflety. Wstaw foremki do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Przy wkładaniu włącz na 200 stopni, bo wtedy grzałki zaczną znowu działać i piecz przez ok. 10 do 12 minut.

W tym czasie zrób lody: zblenduj ananasa, dodaj pół limonki i zamroź azotem lub wstaw do zamrażarki.

Składanie dania:
Na talerzu połóż suflet, obok gałkę lodów i ozdób ananasem.

10/11
Składniki:...
fot. materiały prasowe TVN

Tatar z krewetkami w chipsie z ziemniaka z majonezem cytrusowym i cytrusami Wiktorii Chmielewskiej

Składniki:

1 ziemniak
5 krewetek
1 jajko
1/4 mango
1 drobna kostka chili
1 łyżeczka oliwy
1/2 łyżeczki sosu sojowego
10 gałązek kolendry
1 limonka
olej do zagęszczenia ok. 1/2 szklanki
olej do smażenia chipsów
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na mandolinie cieniutko pokrój ziemniaka, wbij wykałaczkę, aby wyglądało jak taco. Usmaż na oleju rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 2 minuty i odstaw do wysuszenia. W tym czasie zrób majonez, czyli jajko, ocet i musztardę wlej do blendera i zacznij miksować od wolnych obrotów. Następnie powoli wlewaj olej do zagęszczenia mikstury. Dodaj 5 gałązek drobno posiekanej kolendry, 1/4 limonki, sól i pieprz i włóż do lodówki.

Krewetki obierz i pokrój w kostkę, nie może być za drobno. Dodaj sos sojowy, resztę posiekanej kolendry i resztę limonki. Odstaw na chwilę, aby krewetka się ścięła.

Do miski daj mango pokrojone w kosteczkę, oliwę i chilli.
Do naszych chipsów włóż tatar z krewetki, na nim zrób małe kropeczki majonezu, połóż salsę z mango, ozdób kolendrą i gotowe.

11/11
Hela Kłobucka, Ewa Ziemiańska i Wiktoria Chmielewska w...
fot. materiały prasowe TVN

Finalistki 7. edycji programu MasterChef Junior z jurorami

Hela Kłobucka, Ewa Ziemiańska i Wiktoria Chmielewska w finale zaprezentowały w pełni swoje umiejętności.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Teatr Nowy zaprasza na „Tajemniczy ogród” w dobie katastrofy klimatycznej WIDEO

Teatr Nowy zaprasza na „Tajemniczy ogród” w dobie katastrofy klimatycznej WIDEO

Zakupy na rynku będziemy robić do końca sierpnia 2026 roku. Co dalej nikt nie wie!

Zakupy na rynku będziemy robić do końca sierpnia 2026 roku. Co dalej nikt nie wie!

Polecamy

Osiemnastka Manufaktury! Będzie się działo. Impreza potrwa trzy dni!

Osiemnastka Manufaktury! Będzie się działo. Impreza potrwa trzy dni!

Pijany kierowca wjechał golfem w budynek gospodarczy ZDJĘCIA

Pijany kierowca wjechał golfem w budynek gospodarczy ZDJĘCIA

Pożar na spotkaniu religijnym. "Modliliśmy się, by przyszedł Duch i zapłonął"

AKTUALIZACJA
Pożar na spotkaniu religijnym. "Modliliśmy się, by przyszedł Duch i zapłonął"