Kto nie powinien jeść pączków?
Osoby z poważnymi problemami jelitowymi, np. z zespołem jelita drażliwego także z uwagi na zdrowie powinny zrezygnować z pączków w tłusty czwartek. Drożdże będące składnikiem tego przysmaku mogę źle wpłynąć na cały organizm.
Kto nie powinien jeść pączków?
Z pączków w tłusty czwartek powinny zrezygnować osoby cierpiące na zaburzenia metaboliczne oraz cierpiące na otyłość. Pączki to produkty o dużej zawartości kalorii (średnio między 270 a 300 kalorii w jednej sztuce), a przy tym nie zawierają zbyt wielu wartości odżywczych.
Kto nie powinien jeść pączków?
Mąka pszenna, która jest składnikiem najczęściej wykorzystywanym w cukierniach do produkcji pączków. Stąd też osoby nietolerujące glutenu są zmuszone tego dnia odmówić sobie słodkich pączków lub zastąpić je pączkami, do których wyrobu użyto innej mąki niż pszenna.
Kto nie powinien jeść pączków?
Na pączki muszą uważać również alergicy. Te najtańsze często zawierają wiele konserwantów i dodatków chemicznych, ale również orzechy, które zaliczamy do tzw. wielkiej ósemki alergenów pokarmowych, czyli takich alergenów, które powodują ponad 90% alergii na produkty spożywcze na świecie.