5/21
Czerniec gronkowy (Actaea spicata) to bylina, którą można...
fot. Karl Sauerbrey (wikimedia.commons CC BY-SA 4.0)

Czerniec gronkowy

Czerniec gronkowy (Actaea spicata) to bylina, którą można spotkać przede wszystkim w lasach. Rośnie dziko w całej Polsce. Roślina jest średniowysoka (60-80 cm). Wczesnym latem pojawiają się jej owoce – jagody, które początkowo są zielone, potem przybierają czarny kolor i mają błyszczącą powierzchnią. Są zebrane w grona. Roślina i jej owoce są toksyczne (po zgnieceniu wytwarzają nieprzyjemny zapach).

licencja CC BY-SA 4.0

6/21
Czworolist pospolity (Paris quadrifolia) rośnie dziko na...
fot. Frank Vincentz (wikimedia.commons CC BY-SA 3.0)

Czworolist pospolity

Czworolist pospolity (Paris quadrifolia) rośnie dziko na sporym obszarze Europy, w tym w Polsce. Można go spotkać w lasach, ale też ogrodach, bo bywa uprawiany jako roślina ozdobna. Wygląda rzeczywiście ciekawie – może kojarzyć się z dużą czterolistną koniczyną, z tym że jego liście są eliptyczne i zaostrzone na końcu, a także znacznie większe. Najczęściej są właśnie cztery, ale może też być trzy lub pięć.

Nad liśćmi wyrasta pojedyncza granatowoczarna jagoda, która dojrzewa w sierpniu-wrześniu. Dość łatwo pomylić ją z owocem borówki czarnej (czarną jagodą). Trująca jest cała roślina, łącznie w owocami. Ich spożycie powoduje zatrucia, które u dzieci mogą mieć śmiertelny przebieg (po zjedzeniu większej liczby owoców).

licencja CC BY-SA 3.0

7/21
Owoców jałowca pospolitego używamy jako przyprawy, ale nie...
fot. H. Zell (wikimedia.commons CC BY-SA 3.0)

Jałowiec sabiński i wirginijski

Owoców jałowca pospolitego używamy jako przyprawy, ale nie oznacza to, że wszystkie jałowce są jadalne. Wręcz przeciwnie. W szczególności dotyczy to jałowców często uprawianych jako rośliny ozdobne – jałowca sabińskiego (zwanego też jałowcem sawina, Juniperus sabina) oraz jałowca wirginijskiego (Juniperus virginiana). Ich owoce (tzw. szyszkojagody), choć ładne i aromatyczne, są trujące.

Bardziej niebezpieczny jest jałowiec sabiński (na zdjęciu), którym można się otruć już po zjedzeniu małej ilości owoców, jednak również z jałowcem wirginijskim nie ma żartów (w obu przypadkach toksyczne są nie tylko owoce, ale całe rośliny). Uważajmy również na inne gatunki ozdobnych jałowców (np. płożący, pośredni).

licencja CC BY-SA 3.0

8/21
Kalina koralowa (Viburnum opulus) to piękny krzew, który...
fot. Ihtar (Pixabay.com)

Kalina koralowa

Kalina koralowa (Viburnum opulus) to piękny krzew, który często rośnie na polach i obrzeżach lasów (szczególnie na wilgotnej ziemi). Ale jest też bardzo chętnie uprawiana jako krzew ozdobny, ze względu na piękne kwiaty, dekoracyjne „korale” owoców i liście ładnie przebarwiające się jesienią.

Jednak owoce kaliny koralowej jedzone na surowo są toksyczne i powodują zatrucia pokarmowe. Zatrucia najczęściej nie są ciężkie i następują po spożyciu większej ilości owoców, jednak wrażliwe na nie są dzieci. Po obróbce termicznej owoce kaliny nadają się do spożycia (a nawet mają pewne właściwości lecznicze).

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Zmiana w organizacji ruchu na jednej z ulic w Łodzi. Kierowcy będą mieć łatwiej

Zmiana w organizacji ruchu na jednej z ulic w Łodzi. Kierowcy będą mieć łatwiej

Najlepsze torty na komunię do zrobienia w domu. Pomysły dla dziewczynki i chłopca

Najlepsze torty na komunię do zrobienia w domu. Pomysły dla dziewczynki i chłopca

Bunt i relacje, Przedwiośnie, Treny, Biblia... na maturze z polskiego! FOTO FILM

Bunt i relacje, Przedwiośnie, Treny, Biblia... na maturze z polskiego! FOTO FILM

Zobacz również

To nie ta sama osoba! Tak Laluna wyglądała 17 lat temu. „Królowa życia” szokuje

To nie ta sama osoba! Tak Laluna wyglądała 17 lat temu. „Królowa życia” szokuje

Sprawdź horoskop finansowy na maj. Sprawdź, kto będzie miał szczęście w finansach!

Sprawdź horoskop finansowy na maj. Sprawdź, kto będzie miał szczęście w finansach!