9/14
Najlepiej jest mrozić drobne owoce. Nie wahaj się zatrzymać...
fot. istockphoto.com

OWOCE

Najlepiej jest mrozić drobne owoce. Nie wahaj się zatrzymać na dłużej smaku lata i rób zapasy jagód, porzeczek czy malin. Owoce włóż do zamrażalnika rozłożone na tacce, a dopiero, gdy stwardnieją, przełóż je do woreczka lub pojemnika. Dzięki temu będą miały lepszą konsystencję oraz nie połączą się. Mrozić można także banany, ale warto przedtem pokroić je w plasterki. Inne owoce najlepiej mrozić zmiksowane – w tej formie będą stanowiły świetną bazę do owocowych koktajli. Pamiętaj o tym, że mrozimy jedynie dojrzałe, ale świeże owoce. W zamrażalniku przetrwają do pół roku.

10/14
Czy mrozić warzywa? Oczywiście, ale z wyjątkami. Nie mrozimy...
fot. istockphoto.com

WARZYWA

Czy mrozić warzywa? Oczywiście, ale z wyjątkami. Nie mrozimy warzyw zawierających dużo wody, np. sałaty czy ogórków. Pozostałe – jak najbardziej. Część z nich warto jednak przed mrożeniem zblanszować, czyli przelać gorącą, a potem zimną wodą, dzięki czemu nie stracą wartości odżywczych oraz smaku, zapachu i koloru. Robimy tak m.in. z selerem, kalafiorem, brokułem, groszkiem cukrowym i marchwią. Warzywa korzeniowe możemy trzymać w zamrażalniku do 6 miesięcy, a miękkie – do roku.

11/14
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, a w lasach wciąż jeszcze...
fot. istockphoto.com

GRZYBY

Sezon na grzyby trwa w najlepsze, a w lasach wciąż jeszcze można zebrać ich sporo. Nie oznacza to jednak, że musimy teraz zajadać się grzybami bez przerwy – warto je bowiem zamrozić, zwłaszcza, że to bardzo proste. Wystarczy po prostu pamiętać o tym, że mrozimy zawsze grzyby po oczyszczeniu, a większe kroimy wcześniej na kawałki. By kurki i rydze po rozmrożeniu nadal były pyszne i aromatyczne, przed zamrożeniem warto gotować je ok. 10 minut. Grzyby w zamrażarce możesz przechowywać do roku!

12/14
Kupiłeś za dużo sera i boisz się, że się zmarnuje? Możesz go...
fot. istockphoto.com

SER

Kupiłeś za dużo sera i boisz się, że się zmarnuje? Możesz go zamrozić! Warto to wykorzystać, jeśli wyjeżdżasz na kilka dni i nie zdążysz przedtem przejeść zapasów. Niestety, ser półtłusty można trzymać w zamrażarce jedynie do dwóch tygodni. Dłużej – bo nawet do 4 miesięcy – możesz mrozić sery twarde. Warto pamiętać też, że sery mrozimy w kawałku albo starte na grubych oczkach tarki. Nie powinno się mrozić plasterków, ponieważ po rozmrożeniu ser będzie się kruszył.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Sezon grillowy przy łódzkich kąpieliskach. Za co można dostać mandat w czasie zabawy?

Sezon grillowy przy łódzkich kąpieliskach. Za co można dostać mandat w czasie zabawy?

Zjazd lekarzy w Łodzi zmienia kodeks etyki. Mają dojść m.in. teleporady i reklamy

Zjazd lekarzy w Łodzi zmienia kodeks etyki. Mają dojść m.in. teleporady i reklamy

Na ulicy Marmurowej psów nie ubywa, są nowe szczenięta do adopcji! ZDJĘCIA

Na ulicy Marmurowej psów nie ubywa, są nowe szczenięta do adopcji! ZDJĘCIA

Zobacz również

Kończą się remonty na Chojnach i Rudzie Pabianickiej. ZDJĘCIA

Kończą się remonty na Chojnach i Rudzie Pabianickiej. ZDJĘCIA

Horoskop dzienny na sobotę 18 maja. Komu dziś będzie sprzyjał los?

Horoskop dzienny na sobotę 18 maja. Komu dziś będzie sprzyjał los?