4. Produkty mleczne po fermentacji
W diecie wzmacniającej nie powinno zabraknąć jogurtu, kefiru, maślanki oraz mleka acidofilnego. Te produkty zawierają bakterie fermentacji mlekowej, które hamują rozwój patogenów, a stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelitowej. Regularne spożywanie fermentowanych produktów mlecznych, takich jak jogurt i kefir, może zwiększać zdolność obrony immunologicznej jelit.
5. Kiszonki
Ta metoda konserwowania żywności stosowana jest stosowana od stuleci. Podczas kiszenia cukry proste zamieniają się w kwas mlekowy, który wspomaga rozwój dobroczynnych bakterii jelitowych, a jednocześnie zapobiega rozwój bakterii gnilnych. Taka zmiana w mikroflorze jelit dobrze wpływa na odporność. Wspomniane bakterie (tzw. szczepy probiotyczne) wytwarzają podczas fermentacji witaminę C. Dlatego też kiszonki zawierają o wiele więcej tej witaminy niż produkt surowy.
Najpopularniejsze produkty to oczywiście kapusta i ogórki kiszone. Są to dwa produkty o zupełnie innych wartościach prozdrowotnych.
Warto pamiętać, że mniejsze walory zdrowotne zawiera kapusty kwaszonej (nie mylić z kiszoną), bo nie poddano jej fermentacji mlekowej i nie zawiera korzystnych bakterii. Za to zawiera ocet i cukry
6. Kurkuma
Zwana jest szafranem indyjskim i stosuje się ją do konserwacji żywności oraz jako dodatek do przypraw. Ale poza tym ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Podkreśla się także jej właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.
7. Dobroczynne kwasy omega-3
Dobroczynny wpływ na naszą odporność mają także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, występujące głównie w tłustych rybach morskich. Kwasy te wpływają korzystnie na odporność, układ immunologiczny, chronią organizm przed infekcjami, a nawet chorobami autoimmunologicznymi. Najwięcej tych kwasów zawierają sardynki, łosoś, makrele, śledzie i tuńczyk.
Dużo kwasów omega-3 zawiera olej lniany oraz olej rzepakowy. Sprawdzają się też m.in. w walce ze złym cholesterolem z lekkim nadciśnieniem, poprawiają również funkcję skóry, przyśpiesza gojenie się ran.