5/11
4. Produkty mleczne po fermentacji...

4. Produkty mleczne po fermentacji
W diecie wzmacniającej nie powinno zabraknąć jogurtu, kefiru, maślanki oraz mleka acidofilnego. Te produkty zawierają bakterie fermentacji mlekowej, które hamują rozwój patogenów, a stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelitowej. Regularne spożywanie fermentowanych produktów mlecznych, takich jak jogurt i kefir, może zwiększać zdolność obrony immunologicznej jelit.

6/11
5. Kiszonki...

5. Kiszonki
Ta metoda konserwowania żywności stosowana jest stosowana od stuleci. Podczas kiszenia cukry proste zamieniają się w kwas mlekowy, który wspomaga rozwój dobroczynnych bakterii jelitowych, a jednocześnie zapobiega rozwój bakterii gnilnych. Taka zmiana w mikroflorze jelit dobrze wpływa na odporność. Wspomniane bakterie (tzw. szczepy probiotyczne) wytwarzają podczas fermentacji witaminę C. Dlatego też kiszonki zawierają o wiele więcej tej witaminy niż produkt surowy.
Najpopularniejsze produkty to oczywiście kapusta i ogórki kiszone. Są to dwa produkty o zupełnie innych wartościach prozdrowotnych.
Warto pamiętać, że mniejsze walory zdrowotne zawiera kapusty kwaszonej (nie mylić z kiszoną), bo nie poddano jej fermentacji mlekowej i nie zawiera korzystnych bakterii. Za to zawiera ocet i cukry

7/11
6. Kurkuma...

6. Kurkuma
Zwana jest szafranem indyjskim i stosuje się ją do konserwacji żywności oraz jako dodatek do przypraw. Ale poza tym ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Podkreśla się także jej właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.

8/11
7. Dobroczynne kwasy omega-3...

7. Dobroczynne kwasy omega-3
Dobroczynny wpływ na naszą odporność mają także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, występujące głównie w tłustych rybach morskich. Kwasy te wpływają korzystnie na odporność, układ immunologiczny, chronią organizm przed infekcjami, a nawet chorobami autoimmunologicznymi. Najwięcej tych kwasów zawierają sardynki, łosoś, makrele, śledzie i tuńczyk.
Dużo kwasów omega-3 zawiera olej lniany oraz olej rzepakowy. Sprawdzają się też m.in. w walce ze złym cholesterolem z lekkim nadciśnieniem, poprawiają również funkcję skóry, przyśpiesza gojenie się ran.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Polacy zwycięzcami Pucharu Świata w niezwykle widowiskowej dyscyplinie! [ZDJĘCIA]

Polacy zwycięzcami Pucharu Świata w niezwykle widowiskowej dyscyplinie! [ZDJĘCIA]

Paweł Kozera dołączy oficjalnie do łódzkiej ekipy policyjnych śledczych

Paweł Kozera dołączy oficjalnie do łódzkiej ekipy policyjnych śledczych

5 miejsc w okolicach Krakowa, które musisz zobaczyć. Tych wycieczek nie pożałujesz

5 miejsc w okolicach Krakowa, które musisz zobaczyć. Tych wycieczek nie pożałujesz

Zobacz również

Ponad 90 procent łodzian rozliczyło się elektronicznie. Zostało już mało czasu!

Ponad 90 procent łodzian rozliczyło się elektronicznie. Zostało już mało czasu!

Polacy zwycięzcami Pucharu Świata w niezwykle widowiskowej dyscyplinie! [ZDJĘCIA]

Polacy zwycięzcami Pucharu Świata w niezwykle widowiskowej dyscyplinie! [ZDJĘCIA]