8. Produkty bogate w cynk
Cynk chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Jego niedobór zwiększa podatność na infekcje, powoduje osłabienie wzrostu, trudniejsze gojenie się ran oraz brak łaknienia.
Do produktów bogatych w cynk zalicza się głównie ostrygi, wołowinę i inne czerwone mięsa. Nasiona roślin strączkowych, orzechy, szpinak, szparagi oraz produkty pełnoziarniste.
9. Miód
To jeden z najtańszych naturalnych leków – do tego łatwo dostępny i pyszny. Jest nieoceniony w czasie przeziębienia i grypy. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie przez cały rok, wtedy działa jak naturalna szczepionka na odporność. Z wielu rodzajów miodów dostępnych na rynku odporność podnosi każdy, a dodatkowo akacjowy zapobiega grypie jelitowej, wrzosowy działa korzystnie na nerki i układ moczowy, spadziowy leczy nieżyty górnych dróg oddechowych (w tym astmę), gryczany wpływa na układ krążenia. Na przeziębienie i grypę najlepszy jest miód lipowy – usuwa kaszel i obniża gorączkę. Ale uwaga – miodu nie wolno rozpuszczać we wrzątku, bo traci cenne właściwości.
10. Pieczarki
Te bardzo popularne i dostępne o każdej porze roku grzyby zawierają naturalne antyoksydanty i związki mineralne. Zawarty w pieczarkach selen działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, eliminuje też wolne rodniki. Selen jest niezbędny dla organizmu, jego niski poziom zwiększa ryzyko zachorowania na grypę. Pieczarki są też cennym źródłem podnoszących odporność witamin: ryboflawiny i niacyny. Badania przeprowadzone na zwierzętach potwierdziły, że pieczarki działają przeciwwirusowo.
PÓŁMASKA FILTRUJĄCA FFP3 Z CERTYFIKATAMI, CHROŃ SWOJE ZDROWIE I BLISKICH >> Sprawdź w naszym sklepie <<