Gofrownica
Jednym z domowych przysmaków w PRL-u były gofry. Wystarczyło zrobić odpowiednie ciasto, wlać je przy pomocy chochli do elektrycznej gofrownicy, a następnie zamknąć urządzenie i poczekać, aż ciasto się upiecze. Taki deser najlepiej smakował z bitą śmietaną, cukrem pudrem i świeżymi owocami lub konfiturą.
Elektryczny młynek do kawy
Elektryczny młynek do kawy miał wiele praktycznych zastosowań. Jeżeli domu był cukier kryształ, można było zmienić go na puder, ale równie dobrze można było potraktować ostrzem orzechy laskowe czy przyprawy.
Moździerz
W tradycyjnej kuchni nie mogło zabraknąć mosiężnego moździerza z tłuczkiem do ziół i przypraw. Niektóre z roślin wykorzystywanych do pieczenia i gotowania rosły w ogrodzie. Natomiast jedzenie często przyrządzano na kuchence kaflowej.
Elektryczna maszynka do tarkowania ziemniaków
Elektryczna maszynka do tarkowania ziemniaków potrafiła ułatwić życie niejednej kobiecie. Dzięki temu wynalazkowi nie trzeba było ręcznie trzeć kartofli na placki ziemniaczane czy kartacze – regionalną potrawę, popularną w północno-wschodniej Polsce (to rodzaj dużej pyzy z nadzieniem).