5/12
Cukinie do pieczenia warto pokroić w podłużne plastry o...
fot. Bru-nO/pixabay.com

Cukinia

Cukinie do pieczenia warto pokroić w podłużne plastry o grubości 1-1,5 cm. Mniejsze okazy można rozkroić na połówki. Połóż je na ruszcie miąższem do dołu, piecz 3-4 min, a następnie obróć i dopiecz przez kilka minut, aż zmięknie – w sumie ok. 8 minut. Cukinię na szaszłyki pokrój w kostki o boku 2-3 cm lub podobne kawałki w taki sposób, by na każdym z nich była skóra – i to właśnie w nią wbijaj patyczek, by warzywo trzymało się na miejscu.

6/12
Aby upiec kukurydzę na grillu, trzeba ją najpierw podgotować...
fot. Robert Krčmar/unsplash.com

Kukurydza

Aby upiec kukurydzę na grillu, trzeba ją najpierw podgotować – inaczej może spalić się z wierzchu, zanim jeszcze będzie gotowa, a na pewno stwardnieje. Gotowanie kolb przez 5-6 minut w wodzie, po czym pieczenie przez 3-4 min z każdej strony sprawi, że ziarna będę miękkie i aromatyczne. Kolbę można też pokroić na kawałki i piec po nabiciu na patyczki do szaszłyków lub szpadki.

Jeśli jednak mamy kukurydzę w kolbie wraz z liśćmi okrywowymi, warto ją tak zostawić, a przed wrzuceniem bezpośrednio na ruszt – dobrze zmoczyć wodą, by nie uległy później spaleniu. W przypadku młodego warzywa wystarczy piec je przez 15-20 min, regularnie obracając.

7/12
Bakłażan to zdrowe i smaczne warzywo, które nie wymaga...
fot. feherandras/pixabay.com

Bakłażan

Bakłażan to zdrowe i smaczne warzywo, które nie wymaga specjalnego przygotowania (jak np. solenie i odciskanie gorzkiego soku), jeśli okazy są młode. Wystarczy wybierać młodsze sztuki, by można było wrzucać je nawet wprost na ruszt. Nakłuty widelcem bakłażan piecze się 15-20 min, rozkrojony wzdłuż na pół – zwykle 7-8 min, a pokrojony w plastry o grubości ok. 2,5 cm – 2-3 minuty. Jeżeli natomiast chcemy zjeść młodego bakłażana wraz ze skórką, dobrze jest upiec go w folii.

8/12
Cebula to nieodzowny składnik szaszłyków, ale można też piec...
fot. Mike Fox/unsplash.com

Cebula i czosnek

Cebula to nieodzowny składnik szaszłyków, ale można też piec ją w kawałkach, a najlepiej – ćwiartkach lub połówkach. Aby się nie rozpadały, nie należy odkrajać końców warzywa, które spajają jego warstwy. Czas pieczenia to zwykle 8-10 min.

Na ruszcie można też przygotować pyszny pieczony czosnek. Potrzebne są do tego całe jego główki, namoczone w wodzie i ew. rozkrojone w poprzek na 2 połowy. Całość piecze się 30-45 min, natomiast połówki odpowiednio krócej. Ząbki w środku powinny być miękkie i skarmelizowane.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Harlem Globetrotters: czarodzieje koszykówki podbili serca fanów. Wrócą do Polski

Harlem Globetrotters: czarodzieje koszykówki podbili serca fanów. Wrócą do Polski

Horoskop codzienny na niedzielę, 19 maja

Horoskop codzienny na niedzielę, 19 maja

Zostali ekoekspertami i dostali czerwone pelargonie!

Zostali ekoekspertami i dostali czerwone pelargonie!

Zobacz również

Czwarta odsłona MTB Kamieńsk w ostatnią sobotę lipca! Zapisy już trwają

Czwarta odsłona MTB Kamieńsk w ostatnią sobotę lipca! Zapisy już trwają

Co stanie się z Wodnym Rynkiem w Łodzi?

Co stanie się z Wodnym Rynkiem w Łodzi?