9 z 13
Piec na grillu można różne grzyby, choć najczęściej są to...
fot. Romario99/123RF

Grzyby

Piec na grillu można różne grzyby, choć najczęściej są to pieczarki, ew. boczniaki. Te pierwsze są przy tym łatwiejsze do przygotowania na ruszcie ze względy na podobne rozmiary i kompaktowy kształt. Czas grillowania pieczarek zależy od ich wielkości i dla mniejszych okazów i ich kawałków wynosi zwykle 4-5 min. Te większe, a także boczniaki (które z powodu nieregularnych kształtów warto umieścić na tacce) mogą wymagać 7-8 min, a nawet 10-15 min na ruszcie. Grzyby należy odpowiednio często przekręcać, bo niezmiernie łatwo przywierają do gorących powierzchni.

10 z 13
Ziemniaki można piec na grillu w mundurkach (najlepiej, by...
fot. kirahoffmann/pixabay.com

Ziemniaki i bataty

Ziemniaki można piec na grillu w mundurkach (najlepiej, by nie były to młode, wodniste ziemniaki, tylko te stare) bezpośrednio na ruszcie lub w folii. Do tego celu nadają się zwłaszcza mniejsze sztuki, które można też piec na szpadkach. Dobrze jest je ponakłuwać, by nie pękała skórka.

Inna opcja to grillowanie plastrów lub połówek, a także kostek w folii. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka, odmiany, zbioru i zastosowanej metody. Ziemniak w potrzebuje nawet godziny – 30 minut z jednej strony i 20-30 min z drugiej. Mniejsze kawałki, zwłaszcza pieczone bezpośrednio, będą gotowe szybciej. Wciąż jednak jest to produkt wymagający najdłuższego czasu grillowania.

Słodkie ziemniaki warto piec w folii w kawałkach o boku ok. 2,5 cm – całe są zbyt duże, by położyć je na ruszcie, natomiast rozkrojone robią się zbyt miękkie. Czas pieczenia to ok. 30 min.

11 z 13
Większość warzyw idealnie nadaje się na szaszłyki lub do...
fot. juergen_s/pixabay.com

Inne warzywa, zwłaszcza w kawałkach

Większość warzyw idealnie nadaje się na szaszłyki lub do pieczenia na tacce bądź w folii. W taki sposób warto też przygotować inne, rzadziej grillowane rodzaje. Na przykład różyczki brokułu, kalafiora, plasterki marchewki, kostki dyni, połówki brukselki czy karczochów.

12 z 13
Warzywa z grilla to pyszny i zdrowy element posiłku. Warto...
fot. karandaev/123RF

Warzywa z grilla to pyszny i zdrowy element posiłku. Warto dorzucać je na ruszt jak najczęściej. A także przygotować wcześniej, marynując w mieszance aromatycznych składników. Wystarczy też jednak posmarować je oliwą i oprószyć solą.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Niebawem wróci tramwaj, ale na Koziny nie dojedzie

Niebawem wróci tramwaj, ale na Koziny nie dojedzie

Akcja ratunkowa na terenie szpitala. Kaczuszki wpadły do studzienki. Pomogli strażacy

Akcja ratunkowa na terenie szpitala. Kaczuszki wpadły do studzienki. Pomogli strażacy

Horoskop dzienny na wtorek. Sprawdź!

Horoskop dzienny na wtorek. Sprawdź!

Zobacz również

Do ZOO Orientarium trzeba będzie dojść piechotą...

Do ZOO Orientarium trzeba będzie dojść piechotą...

Zmiany personalne w parafiach archidiecezji łódzkiej. Kto nowym proboszczem?

Zmiany personalne w parafiach archidiecezji łódzkiej. Kto nowym proboszczem?