Grzyby
Piec na grillu można różne grzyby, choć najczęściej są to pieczarki, ew. boczniaki. Te pierwsze są przy tym łatwiejsze do przygotowania na ruszcie ze względy na podobne rozmiary i kompaktowy kształt. Czas grillowania pieczarek zależy od ich wielkości i dla mniejszych okazów i ich kawałków wynosi zwykle 4-5 min. Te większe, a także boczniaki (które z powodu nieregularnych kształtów warto umieścić na tacce) mogą wymagać 7-8 min, a nawet 10-15 min na ruszcie. Grzyby należy odpowiednio często przekręcać, bo niezmiernie łatwo przywierają do gorących powierzchni.
Ziemniaki i bataty
Ziemniaki można piec na grillu w mundurkach (najlepiej, by nie były to młode, wodniste ziemniaki, tylko te stare) bezpośrednio na ruszcie lub w folii. Do tego celu nadają się zwłaszcza mniejsze sztuki, które można też piec na szpadkach. Dobrze jest je ponakłuwać, by nie pękała skórka.
Inna opcja to grillowanie plastrów lub połówek, a także kostek w folii. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka, odmiany, zbioru i zastosowanej metody. Ziemniak w potrzebuje nawet godziny – 30 minut z jednej strony i 20-30 min z drugiej. Mniejsze kawałki, zwłaszcza pieczone bezpośrednio, będą gotowe szybciej. Wciąż jednak jest to produkt wymagający najdłuższego czasu grillowania.
Słodkie ziemniaki warto piec w folii w kawałkach o boku ok. 2,5 cm – całe są zbyt duże, by położyć je na ruszcie, natomiast rozkrojone robią się zbyt miękkie. Czas pieczenia to ok. 30 min.
Inne warzywa, zwłaszcza w kawałkach
Większość warzyw idealnie nadaje się na szaszłyki lub do pieczenia na tacce bądź w folii. W taki sposób warto też przygotować inne, rzadziej grillowane rodzaje. Na przykład różyczki brokułu, kalafiora, plasterki marchewki, kostki dyni, połówki brukselki czy karczochów.
Warzywa z grilla to pyszny i zdrowy element posiłku. Warto dorzucać je na ruszt jak najczęściej. A także przygotować wcześniej, marynując w mieszance aromatycznych składników. Wystarczy też jednak posmarować je oliwą i oprószyć solą.