1/10
To, co kładziesz na pieczywo, może zepsuć zdrowy posiłek i...
fot. Kevin C Moore/Getty Images

Najgorsze dodatki do kanapki. Tego nie kładź na chleb, jeśli nie chcesz zrujnować posiłku

To, co kładziesz na pieczywo, może zepsuć zdrowy posiłek i sprawić, że kanapka będzie wysokokaloryczna i niezdrowa. Zobacz najgorsze dodatki do kanapki oraz dobre opcje zamiast nich.

2/10
Najgorsza baza kanapki to pieczywo z białej mąki, w tym to...
fot. Sinan Kocaslan/Getty Images

Najgorsze dodatki do kanapki. Biały chleb

Najgorsza baza kanapki to pieczywo z białej mąki, w tym to barwione na ciemno karmelem (przetworzonym cukrem). Nie ma w nim tego, co w pieczywie wartościowe – błonnika, białka, składników mineralnych, witamin z grupy B. Wysoki indeks glikemiczny tego utraprzetworzonego produktu sprawia, że jedzenie białego chleba i bułek prowadzi do rozwoju otyłości, cukrzycy, chorób serca i niektórych nowotworów. Ochronne działanie ma pieczywo z mąki pełnoziarnistej (razowej) lub tylko częściowo odsianej. Powinna być na pierwszym miejscu listy składników, gdzie mogą znaleźć się także pełne ziarna, otręby i różne nasiona. Warto wybierać chleb na zakwasie – żytni razowy, sitkowy lub staropolski, a także chleby mieszane pszenno żytnie czy bułki na zakwasie.

3/10
Margaryna jako zamiennik masła jest polecana osobom, które...
fot. marietjieopp/Getty Images

Najgorsze dodatki do kanapki. Margaryna

Margaryna jako zamiennik masła jest polecana osobom, które nie chcą rezygnować z takiego typu smarowidła do pieczywa ze względów zdrowotnych. Może być mniej tłusta i zawierać prozdrowotne związki, wciąż jest to jednak produkt ultraprzetworzony, czyli całkowicie nienaturalny. Lepiej już wybrać małą ilość masła, awokado – rozsmarowane na chlebie albo w postaci doprawionej pasty, hummus, pesto, smalczyk z fasoli czy jedną z bardzo wielu rodzajów past roślinnych.

4/10
Gotowe do jedzenia mięso w postaci różnych wędlin, kiełbas...
fot. BrentBinghamPhotography.com/Getty Images

Najgorsze dodatki do kanapki. Wędliny

Gotowe do jedzenia mięso w postaci różnych wędlin, kiełbas czy pasztetów to łatwy wybór do kanapki, jednak to właśnie takie produkty decydują o tym, czy jest zdrowa. Niestety, różowy kolor wyrobów mięsnych pochodzi od azotynów, które przekształcają się w rakotwórcza nitrozaminy. To także źródło dużych dawek tłuszczu, soli i sodu oraz innych dodatków. Takie produkty są bardzo kaloryczne i zwiększają ryzyko rozwoju chorób serca, otyłości i niektórych typów nowotworów. Wybieraj mięso pieczone (najlepiej samodzielnie), a także ryby, ser i wyroby sojowe, np. tofu i tempeh, a także wędliny roślinne.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Trawa nie chce rosnąć w cieniu? Nie przejmuj się nią, tylko posadź te rośliny

Trawa nie chce rosnąć w cieniu? Nie przejmuj się nią, tylko posadź te rośliny

Ci celebryci dokonali publicznego coming outu. Oni nie wstydzą się swojej orientacji

Ci celebryci dokonali publicznego coming outu. Oni nie wstydzą się swojej orientacji

Toyota Yaris Cross 2024. Teraz już tylko z hybrydami

Toyota Yaris Cross 2024. Teraz już tylko z hybrydami

Zobacz również

Kibice Lecha na stadionie Widzewa w Łodzi. Komunikat Ekstraklasy SA. Zdjęcia

Kibice Lecha na stadionie Widzewa w Łodzi. Komunikat Ekstraklasy SA. Zdjęcia

Kanonier Barwaśny z Woźnik bił się pod Monte Cassino FOT

Kanonier Barwaśny z Woźnik bił się pod Monte Cassino FOT