To są najzdrowsze warzywa świata. Koniecznie wprowadź je do swojej diety
Według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), minimalne spożycie warzyw i owoców na dzień powinno wynosić 400 gramów i powinniśmy je spożywać w pięciu porcjach. A które warzywa wybrać? Które są najzdrowsze i jakie mają właściwości? Zobaczcie w galerii.
>>>ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH<<<
RZEŻUCHA
Rzeżucha czyli rukiew wodna. Jest bogata w jod oraz witaminy A, C i z grupy B. Zawiera potas i żelazo. Swój ostry smak zawdzięcza olejkowi eterycznemu, w którego skład wchodzi siarka. Jej jedzenie działa dezynfekująco na przewód pokarmowy, orzeźwia i działa moczopędnie. Pobudza apetyt.
Kapusta pekińska
Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu kostnego i odpornościowego oraz w utrzymywaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Zawiera wapń, potas, kwas foliowy i wiele witamin, w tym C, A i B6. Ta ostatnia jest m. in. niezbędna do produkcji hemoglobiny, ma wpływ na ciśnienie krwi raz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Podnosi odporność organizmu.
Boćwina
Jest on źródłem białka, witamin oraz rekordowej ilości potasu. Dzięki zawartości tego „pierwiastka życia” jedzenie boćwiny pomoże w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi oraz odpowiednim funkcjonowaniu układu mięśniowego i nerwowego.